Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
FOTO/VIDEO: Saalik alla Versin! sau cum am descoperit găgăuzii dintr-un mare sat european
Case acoperite cu stuf, din lut și paie, pereți dați cu var și bucate din produse locale, crescute în grădinile localnicilor. Principiile de mediu dau mână-n mână cu turismul, la Congaz. Aici, Anna Statova, a scos din conul de umbră tot ce are mai bun neamul din care vine și renaște memoria găgăuzilor veniți în Sudul Basarabiei acum două secole.
Memoria neamului găgăuz pepertuată de Anna Statova
Anna Statova din Congaz, UTA Gagauz Yeri, a avut un vis și a muncit mult pentru împlinirea acestuia. Calea până la deschiderea complexului „Gagauz Sofrasi” a fost lungă, pe alocuri anevoioasă.
A intrat în pâinea antreprenoriatului în 1994, îndată după decesul soțului. Copiii erau mici, de doar 2 și, respectiv, 3,5 ani, femeia și-a luat destinul în mâini. Își dorea un viitor bun și o creștere pe potrivă, acasă, în Republica Moldova. A deschis o fabrică de pâine, apoi, susținută de prieteni, și un magazin. Anna Statova era foarte atentă la cerinţele pieţei și nu se lăsa bătută. A cumpărat și o moară, a cultivat cartofi. Apoi, în 2010, în locul unui depozit, s-a gândit să deschidă o sală de nunți, unde să propună bucate naționale găgăuze. Ulterior, și-a propus să deschidă un muzeu, dar i-a reușit să dezvolte, inclusiv din bani europeni, un impresionant Complex.
Astăzi, pensiunea etno-turistică „Gagauz Sofrasi” include un restaurant, un muzeu, o terasă în stil național, dar și un hotel modern. De cum ajungi aici înțelegi că Anna Statova administrează cu sufletul o afacere interesantă și plină de culoare.
A scos din conul de umbră tot ce are mai bun și neamul din care vine. Orice om dornic de a gusta frumosul e întâlnit cu mare drag la pensiunea etno-turistică „Gagauz Sofrasi”. Aici poți lesne înțelege viaţa găgăuzilor veniți în Sudul Basarabiei acum două secole.
Istoria și dragostea de neam se împletesc de minune în poveștile Annei Statova. „O pensiune ridicată în memoria oamenilor dragi, dar și în semn de respect pentru neamul meu – aceasta este „Gagauz Sofrasi”. Mi-am dorit să păstrez și să pun accent pe tradițiile și zestrea autentică pe care am moștenit-o de la bunica mea, precum și rețetele de bucate tradiționale găgăuze, pe care le-am adunat de la cei bătrâni”, afirmă Anna Statova.
Bucate tradiționale, sută la sută bio
La complexul diriguit de inimoasa antreprenoare, la masă sunt servite bucate alese. Sută la sută bio, de o calitate ireproșabilă, pregătite de gospodine din Congaz, ne asigură Anna Statova. Guști ceea ce ai pe masă şi nu te dai dus!
Totul este delicios: și kaurmaua din carne de miel (o tocană tradițională gătită la foc mic), și kâvârmaua (un fel plăcintă cu brânză, cu aluat frământat cu smântână), și ghezlemele (plăcinte cu brânză și mărar). Se mai adaugă bulgurul și sarmaua, adică ceva de genul pilafului și renumitelor sarmale, dar și șurpaua – un fel de ciorbă cu morcovi, ardei grași și carne de miel.
Cine alege să rămână la „Gagauz Sofrasi” se poate simți minunat, datorită atmosferei din cămăruțele mici de aici. Acoperite cu stuf, cu pereți din lut și paie, cele patru căsuțe sunt parte a minunatei povești din Congaz, unul din cele mai mare sate ale Europei, precum preferă să accentueze oamenii locului. Draperiile și covoarele poartă semnăturile gospodinelor din localitate.
Peste 1000 de turişti au trecut pragul de la „Gagauz Sofrasi”
Anna Stattova spune cu mândrie că, alături de cei 14 angajați, a reușit să facă din Congaz un loc căutat de turiști. De la deschidere (noiembrie 2018) și până acum, complexul a fost vizitat de peste o mie de persoane. În cartea de oaspeți sunt adunate mesaje semnate de turiști veniți din SUA, Marea Britanie, Danemarca, România, dar și din alte țări.
Străinii sunt încântați de ospitalitatea și deschiderea oamenilor de la Congaz. Admiră rusticul și aleg cămăruțele cochete în stil tradițional și foarte rar optează pentru stilul modern din hotel. „Zic că simt mai bine spirtul loculului dacă stau pe lejancă sau privesc pe micuțele ferestre. Unde mai pui că și păretarele, covoarele sunt din lână naturală. Totul este eco, totul respiră altfel!”, afirmă Anna Statova.
Legată de locurile natale, plasează perfect notele pe nostalgie, le adună cu frumosul, își deschide sufletul și așteaptă oaspeții cu „Bine ați venit!”. De altfel, Anna Statova a trecut cu brio lecția de limbă română, iar în semn de respect, cu un pahar de vin din crama de la Congaz, am să-i spun „Saalik alla Versin!”, adică „Noroc și Sănătate!”.
Vizitarea complexului „Gagauz Sofrasi” poate fi o lecție de istorie și o cunoaștere a tradițiilor. O dată ajuns aici, turistul va fi „alintat” cu experiențe inedite, cel puțin asta promite Anna Statova, care ascultă cu mare atenție sfaturile specialiștilor și pune accentele potrivite atunci când vine vorba de clienți.
Pentru a fi pas cu tendințele din domeniu, dar și pentru a se alinia la standardele internaționale de calitate, femeia a aplicat la mai multe granturi. Anna Statova a obținut susținere în cadrul mai multe proiecte, inclusiv în Programul de Competitivitate în Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK AID.
În căutarea autenticului
Aflată în Congaz, la o distanță mică de Comrat, pe unul dintre traseele principale ale Moldovei, pensiunea „Gagauz Sofrasi” ar putea fi integrată în renumitul Drum al Vinului, susține șefa adjunctă a Proiectului de Competitivitate în Moldova, Diana Lazăr.
Potrivit ei, la mare căutare este turismul de experiență. Astfel, cei care ajung în destinațiile din Moldova doresc să se implice în mai multe activități, să interacționeze cu localnicii.
„Viața la țară, descoperirea pasiunilor și meșteșugurilor localnicilor, a bucătăriei și vinurilor noastre sunt ingredientele perfecte pentru turiștii care sunt în căutarea autenticului, tradițiilor, dar și diferitor provocări”, mai afirmă Diana Lazăr.
Potrivit ei, destinația Republica Moldova este pe placul noii generații de turiști, care este atrasă de locuri mai puțin cunoscute, mai puțin bătătorite, de experiențe inedite.
Dacă până mai ieri, pe plan internațional, rar de tot se vorbea despre destinația Republica Moldova, în ultimii anii ziariștii de la prestigioase publicații, precum „Lonely Planet”, „National Geographic”, „Formula As”, „Vogue”, „New York Post” și altele, scriu despre potențialul turistic al acestui spațiu.
De altfel, avem şi topuri cu cele mai bune spații de cazare din mediul rural, unul recent fiind de la Gala Turismului Republicii Moldova 2018 (a se vedea în hartă).
Vacanțele în R. Moldova au farmec aparte. Ochiul „înarmat” are ce vedea, oriunde s-ar îndrepta – are ce ţinti. Acest pământ are o mulţime de comori de admirat. Turiștii sunt așteptați cu drag la fiecare pensiune, iar notițele de călătorie se cer a fi scrise şi răspândite în lume.