Reguli europene pentru depozitele de deşeuri la sol: urmează să fie îngrădite şi asigurate cu căi de acces conforme
Un regulament care ar urma să îmbunătăţească modul în care sunt depozitate deşeurile a fost adoptat de Guvern în şedinţa de miercuri. Acesta stabileşte reguli pentru depozitarea deșeurilor la sol, „care de cele mai multe ori sunt stocate în locuri neautorizate”, fiind o sursă de poluare a solului, apelor şi aerului, potrivit Ministerului Mediului, care a elaborat documentul.
Totodată, regulamentul este necesar pentru realizarea conceptului de „management regionalizat al deșeurilor” – pentru o mai bună gestionare a procesului, teritoriul Republicii Moldova va fi împărţit în opt regiuni.
Vor fi instituite reguli europene de depozitare a deşeurilor la sol
Autorităţile au declarat că prin acest regulament sunt setate norme de conformare a depozitelor existente și de construcție a unor depozite regionale conform cerințelor europene.
„Depozitele actuale de deșeuri nu sunt exploatate corespunzător, nu se compactează și nu se acoperă periodic cu materiale inerte în vederea prevenirii incendiilor, a răspândirii mirosurilor neplăcute. Nu există un control strict al calităţii şi cantităţii deşeurilor care sunt evacuate la depozit”, a menţionat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, citată de serviciul de presă al ministerului.
Totodată, ministra a spus că în prezent „nu există facilități pentru recuperarea biogazului produs sau pentru recuperarea/tratarea levigatului”. De asemenea, ea a constatat că drumurile de acces spre depozite şi în interiorul acestora nu sunt întreținute corespunzător. Depozitele nu sunt împrejmuite, nu au intrări adecvate şi panouri de avertizare.
„Regulamentul vine să contribuie la rezolvarea acestor probleme”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.
Prevederile regulamentului ar urma să contribuie la reducerea semnificativă a poluanților emiși prin depozitarea necontrolată a deșeurilor, inclusiv a emisiilor de metan, bioxid de carbon şi alte gaze toxice. Documentul include cerințe pentru desfășurarea activităților de depozitare a deșeurilor, proiectarea, construcția, exploatarea, monitorizarea, închiderea depozitelor noi și a celor existente.
Potrivit ministerului, acest regulament este necesar şi în contextul implementării Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, dar și a proiectului național „Deșeuri solide în Republica Moldova”, prin care managementul deșeurilor este „regionalizat”.