fbpx

Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global în 2021, cea mai scăzută din ultimul deceniu

Susține Ecopresa, distribuie!

Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a fost de 0,5% în 2021, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Se întâmplă în condițiile în care consumul de energie și emisiile generate de acesta au crescut cu 5,5% față de nivelurile din 2020, primul an marcat de pandemie. Datele au fost prezentate în cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index 2022, lansat în contextul reuniunii COP27 din Egipt.

În 2020, rata de reducere a emisiilor de carbon a fost de 2,5%, pe fondul scăderii cu 4,3% a cererii globale de energie.

Evoluția din 2021 a fost influențată de creșterea activității economice, pe fondul redresării după COVID-19. Dacă este exclusă din date variația produsă de lockdownul cauzat de Covid-19 (anul 2020), se observă o rată globală de decarbonizare de 3% în 2021 comparativ cu 2019.

„Ridicarea restricțiilor pandemiei în 2021 a fost urmată de o revenire foarte necesară a activității economice, dar care a însemnat și o revenire la niveluri mai mari ale emisiilor de carbon. Majorarea prețurilor la energie și amenințările privind aprovizionarea au alimentat o creștere a cererii pentru combustibilii fosili pe termen scurt. Progresele în materie de decarbonizare au scăzut în pofida angajamentelor din partea statelor, a companiilor și a investitorilor, astfel că trebuie realizate eforturi mai mari pentru ca obiectivele de reducere a emisiilor să fie îndeplinite în termenele asumate”,a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România, citat de green-report.ro.

UE a anunțat că își va crește obiectivele de reducere a emisiilor în 2023, concentrându-se pe implementarea surselor regenerabile de energie. Noul plan REPower EU stabilește ca, până în 2030, ponderea energiei regenerabile să ajungă la 45% din consumul total, concomitent o reducere cu 13% a consumului de energie.

Niciunul dintre statele membre ale G20, care reprezintă 80% din PIB-ul global, nu a obținut o reducere cu mai mult de 5% a intensității carbonului în 2021. La nivelul statelor membre G20, cea mai mare îmbunătățire a fost de 4,6%, cu mult sub rata de decarbonizare de 15,2% necesară în prezent pentru a limita încălzirea la 1,5°C, conform Acordului de la Paris.

Fiecare țară și fiecare sector va avea propriul traseu de decarbonizare, concentrându-se pe modificări ale mixului său energetic unic și pe creșterea eficienței, precum și pe alte acțiuni, precum soluții bazate pe natura și utilizarea tehnologiei, arată raportul.

În ultimii 11 ani, PwC Net Zero Economy Index a modelat datele privind creșterea economică și emisiile de CO2 legate de energie, în raport cu ratele necesare pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Raportul urmărește modul în care economiile fac progrese în procesul de reducere a dependenței dintre creșterea economică și cea a emisiilor de carbon.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu