Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
R. Moldova s-a alăturat acţiunilor internaţionale de prevenire a intoxicării cu plumb
R. Moldova s-a alăturat acţiunilor din cadrul Săptămânii internaţionale de prevenire a intoxicării cu plumb (23-29 octombrie 2017), atenţionând opinia publică asupra nivelurilor înalte de plumb în vopselele comercializate în Moldova.
Potrivit reprezentanţilor ONG-ului EcoContact, circa 57% din vopselele examinate în R. Moldova în perioada aprilie-mai 2016, aveau concentrații majorate de plumb (mai mari de 90 ppm (mg/l)), iar 5 din 12 branduri de vopsele examinate – concentrații periculoase (circa 10,000 ppm (mg/l)).
Acest studiu a fost realizat în cadrul proiectului global al IPEN (cu suportul SIDA), implementat în Moldova de AO EcoContact şi a fost lansat în cadrul Săptămânii Internaționale de acțiuni de prevenire a contaminării cu plumb, 23-29 octombrie 2016, promovate de UNEP și WHO.
Pentru elaborarea unui studiu calitativ, în perioada aprilie-mai 2016 a fost studiată piața de vopsele din Moldova, iar în iulie-august procurate 31 de cutii de vopsea (emailuri pe bază de solvenți) din diferite puncte de comercializare din or. Chișinău. Vopselele procurate făceau parte din 12 tipuri (branduri) de vopsele de la 12 producători din regiune și din Moldova. Probele de vopsea au fost pregătite după o metodologie internațional aprobată și au fost analizate într-un laborator acreditat din Statele Unite ale Americii.
Dintre constatările de bază ale raportului, elaborat de IPEN și AO EcoContact, remarcăm:
-
16 din 28 vopsele analizate (57%) au fost vopsele cu conținut sporit de plumb (mai mult de 90 ppm, masă uscată). Suplimentar, 5 vopsele (18%) conţineau concentrații foarte înalte și periculoase, mai mult de 10,000 ppm.
-
7 din 12 branduri examinate (58% din branduri de vopsele) au comercializat cel puțin o vopsea cu conținut sporit de plumb (mai mare de 90 ppm). Totodată, 4 din 12 branduri analizate (33% din brandurile de vopsea) au comercializat cel puțin o vopsea cu conținut înalt și periculoase de plumb (mai mare de 10,000 ppm).
-
13 din 17 vopsele cu culori aprinse (76% din toate vopselele cu culori aprinse) sunt considerate vopsele cu conținut sporit de plimb (circa 90 ppm). Cele mai periculoase au fost vopselele de culoare galbenă – 4 din 9 vopsele galbene (44% din vopsele galbene) aveau concentrații foarte înalte și periculoase, mai mult de 10,000 ppm; 1 din cele 8 vopsele roșii (12% din totalul de vopsele roșii) de asemenea conţineau concentrații foarte înalte și periculoase, mai mult de 10,000 ppm.
-
Nici una din vopsele nu a conținut informații pe etichete despre conținutul de plumb și puțini descriu detaliat ingredientele chimice. Majoritatea inscripțiilor de prevenire s-au rezumat la: periculos pentru resursele acvatice; evitați deversarea în mediul înconjurător; iritant; a se păstra în locuri ferite de copii; dar au lipsit avertizări legate de efectele nocive ale plumbului sau altor compuși asupra sănătății copiilor sau femeilor gravide.
Recomandările de bază ale raportului includ:
- Guvernul și agențiile guvernamentale să promoveze și să pună în funcțiune legislația care interzice plumbul în vopsele (legea privind protecția aerului atmosferic, proiectul legii privind substanțele chimice etc). Cerințe corespunzătoare de etichetare a vopselelor trebuie aplicate.
- Industria de producere a vopselelor și importatorii să stopeze producerea vopselelor cu conținut de plumb sau utilizarea ingredientelor cu plumb pentru vopsele cu trecerea la producerea și importul vopselelor fără plumb.
- Consumatorii trebuie să evite procurarea vopselelor cu conținut de plumb și să ceară producătorilor și importatorilor să indice componența chimică a vopselelor cu indicarea plumbului. În perimetrul casnic, școli, grădinițe, terenuri de joacă și alte obiective destinate copiilor să fie aplicate doar vopsele, care nu conțin plumb sau alte produce toxice pentru copii.
- Organizațiile profesionale și Asociațiile Obștești în domeniul ocrotirii sănătății, mediului, educațional să susțină campaniile și măsurile de eliminare a vopselelor cu conținut de plumb, să informeze părinții și copiii privind riscurile existente, să protejeze copiii de la expunerea la plumbul din vopsele, la plumbul din praf sau sol, alte surse de plumb. Campanii de informare și conștientizare pot fi și trebuie desfășurate la toate nivelele.