fbpx

Programul Național de Împădurire va fi adoptat până la sfârșitul anului. Cantaragiu: „Are loc identificarea terenurilor”

Susține Ecopresa, distribuie!

Programul Național de Împădurire va fi adoptat până la sfârșitul anului curent de către Parlament, iar actualmente are loc procedura de identificare a terenurilor suplimentare unde ar putea fi sădiți copaci în cadrul programului. Declarația aparține ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu. Potrivit ministrei, până la ora actuală au fost identificate 1500 de hectare care în viitor vor fi împădurite.

Asupra Programului Național de Împădurire se lucrează și documentul va fi aprobat până la sfârșitul anului. Acesta va fi un document în baza căruia, indiferent cine este la guvernare, să fie implementat și pentru care să fie alocată finanțare. De aceea, este foarte important să existe un document strategic. Documentul este elaborat pentru o perioadă de zece ani. La el se lucrează, sunt implicate mai mulți instituții, inclusiv asistență externă”, a declarat Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Totodată, ministra susține că în paralel cu elaborarea programului, are loc identificarea terenurilor unde ar putea avea loc acțiuni de plantare. „Ceea ce este în fondul silvic, este clar și ocolurile silvice merg după principiile: se taie anumite suprafețe și se plantează golurile, dar dacă ne-am pus ca obiectiv extinderea, aceasta înseamnă că trebuie să identificăm alte terenuri. Fie pe teritoriile autorităților publice locale, fie terenuri private”, a declarat Cantaragiu.

Potrivit ei, este important nu doar să fie identificat terenul, dar și să fie întocmite corect actele, iar aceasta înseamnă că trebuie să aibă număr cadastral, trebuie să existe o decizie a consiliului local că acel teren este pentru împădurire.

Potrivit ministrei, autoritatea publică locală care va acorda terenul va încheia un acord cu Agenția „Moldsilva” prin care APL-ul îi oferă dreptul agenției dreptul de a planta pe acel pământ și, astfel, vor fi justificați și banii alocați pentru împădurire, de a planta în afara fondului forestier, și de a executa toate lucrările necesare. „Vrem să mergem pe o formulă diferită cum a fost anterior ca să fie mai sigur gradul de prindere a puieților. Prin acordul acesta, se oferă dreptul de gestiune pe o perioadă de ani, până se aduce la masiv. Terenul se prelucrează înainte de a fi plantat, lucrătorii silvici investighează tipul terenului și stabilesc ce fel de arbuști trebuie plantați”, a declarat ministra.

Iuliana Cantaragiu susține că până în prezent au fost identificate aproximativ 1500 de hectare de teren.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu