Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Prima școală de turism organizată la Chișinău
Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), iar programul școlii de vară a inclus, atât cursuri teoretice, dar și activități practice, cum ar fi vizite la vinării, hoteluri și agropensiuni din Moldova. Participanții au avut ocazia să primească informații direct de la directorii de agenții, de vinării, reprezentanți ai hotelurilor și agropensiunilor.
În prima zi a școlii de turism, participanții au avut parte de o prezentare a brandului turistic „Pomul Vieții” susținută de organizatoarea evenimentului Natalia Țurcanu, au vizitat două hoteluri de patru stele din Chișinău și o agenție de turism. De asemenea, a fost organizat un tur pietonal în prin capitală.
În a doua zi a evenimentului, tinerii au avut parte de exerciții practice în cadrul unui hotel din sectorul Buiucani al capitalei. A fost realizată o prezentare despre marketingul produsului turistic pe piețele țintă (studiu de caz – Japonia), realizată de Andrei Rusu, reprezentantul unei agenții de turism din Chișinău. După amiază, participanții Școlii au vizitat vinăria Asconi din raionul Ialoveni. Acolo a fost organizat un tur prin vinărie, au savurat bucate tradiționale și au degustat mai multe tipuri de vin.
Ina Bâtcă, reprezentantul unei agenții de turism, a susținut o prezentare tinerilor despre cum să construiești o afacere în turism de la zero. Ulterior, Lucia Rusu și Irina Rotaru, reprezentanți ai unor agenții de turism din capitală, au oferit informații participanților despre interviul de angajare într-o companie de turism.
În cea de-a treia zi, a fost organizată o excursie la Pivnițele Brănești, o vinărie din Orhei. Tinerii au avut parte de un tur vinicol prin această vinărie și au văzut care este procesul tehnologic al vinului. După amiază, participanții au plecat spre Orheiul Vechi, la agropensiunea Butuceni. Acolo au făcut un tur prin Orheiul Vechi, au aflat mai multe despre potențialul turismului rural în Moldova, au savurat bucate tradiționale și s-au implicat în treburile gospodărești de la agropensiune.
Bloggerița de turism Svetlana Matvievici a susținut o prezentare despre importanța Social Media în activitatea de turism, iar Victoria Darii a vorbit despre activitatea agenției sale de turism în relațiile cu alți prestatori de servicii.
În ultima zi a evenimentului, participanții au vizita un hotel de cinci stele din Chișinău, cu specific tradițional, și au făcut un tur al hotelului. Toți tinerii au primit diplome de participare.
ANTRIM Tourism Summer School este primul eveniment de acest gen organizat în Moldova și a fost susținut financiar de USAID Moldova și Agenția Austiacă de Dezvoltare.