Oameni care inspiră. Munca pompierilor voluntari dintr-un sat din sudul Moldovei în lupta cu incendiile de vegetație
Este ora 19:45. Telefonul zbârnâie insistent. Alexandru reușește să se desprindă de treburile casnice și ridică receptorul. Un nou apel de la serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112. În doar câteva minute, pune pe el echipamentul și pornește cu repeziciune spre stația de pompieri.
Un alt incendiu de vegetație. Al 4-lea pe ziua de azi.
Așa se creionează tabloul anului 2022 – întreaga lume a luptat cu incendiile de vegetație, pompierii au ajuns la limita puterilor, iar oamenii și mediul au suferit pagube majore. Un ritm alert, o amprentă adâncă în istoria ultimilor ani.
Seceta din anul trecut, cauzată de combinația simultană dintre umiditatea extrem de redusă a aerului și temperaturile foarte ridicate, a provocat multiple incendii de vegetație. În anul 2022, nu doar întreaga lume, dar și Republica Moldova a fost cuprinsă de fum.
Așadar, pe parcursul anului 2022, pompierii și salvatorii au intervenit în 9.079 de incendii de vegetație pe întreg teritoriul R. Moldova, potrivit informațiilor oferite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). „În urma unei analize ample a intervențiilor la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2022, s-a constatat un număr fără precedent al acestor misiuni și o creștere exponențială a acestui fenomen, comparativ cu aceeași perioadă în ultimii 5 ani”.
Număr mare de incendii în sudul Moldovei. Pompierii voluntari se expun riscului pentru binele comunității
Nici raionul Cantemir din R. Moldova nu a fost cruțat de flăcările mistuitoare ale incendiilor de vegetație. Locuitorii satului Capaclia s-au confruntat cu o serie de incendii pe parcursul anului precedent. Marele noroc al acestora este că în localitate, din anul 2018, activează o echipă de pompieri voluntari, formată din 12 membri.
Mai mult, grupul de pompieri voluntari se implică foarte activ atât în beneficiul localității Capaclia, cât și al localităților învecinate: Haragîș, Cociulia și Vișniovca.
Așa cum cea mai apropiată unitate de salvatori și pompieri se află în orașul Cantemir, la o distanță de 25 km, forțele de bază au nevoie de 30 de minute pentru a se deplasa cu autospeciala până la destinație. De aici și importanța postului de pompieri voluntari din s. Capaclia, care se află în proximitatea localităților vizate, echipa reușind să ajungă cu mult înaintea forțelor de bază.
Postul de salvatori și pompieri voluntari este dotat cu o autospecială completată cu toate echipamentele necesare. Aceasta a fost donată localității de către organizația „We Help” din Braz, Austria. Pompierii voluntari din localitate au fost instruiți de către un grup de pompieri voluntari din Austria și, de-a lungul timpului, au participat la mai multe schimburi de experiență și traininguri.
„Pe parcursul acestor ani, pompierii voluntari s-au implicat la stingerea a peste 120 de incendii, cele mai resimțite fiind în primăvara anului 2022, unde practic seară de seară pompierii voluntari, fiind deja epuizați, ieșeau la lichidarea incendiilor de vegetație”, declară primarul satului Capaclia, Ilie Stăvilă.
Despre lupta cu numeroasele incendii din anul precedent, ne-a relatat cu mândrie, dar în același timp cu o mare tristețe în glas, și șeful adjunct al echipei de pompieri din Capaclia, Alexandru Busuioc, care a menționat participarea echipei la lichidarea a 40 de incendii, dintre care 34 au fost incendii de vegetație:
„A fost o perioadă epuizantă și solicitantă pentru noi. Am avut chiar și câte patru incendii pe zi. Toți avem câte un serviciu de bază, de aceea când nu putea să iasă unul la chemări, ieșea altul și astfel am făcut față numărului mare de solicitări”. Mai mult, de meserie agricultor, acesta spune că a devenit pompier voluntar „din pură dorință de implicare în activitatea civică”.
Pompierii voluntari din s. Capaclia dezvăluie și faptul că munca neremunerată pe care o fac nu este pentru ei un pas de retragere. Chiar dacă se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi intoxicații suferite în urma fumului și alte riscuri cauzate de lipsa unui echipament complet, aceștia spun că este o mândrie pentru ei să servească în numele binelui întregii comunități.
„Am avut un astfel de caz în care un automobil a suferit un accident și s-a răsturnat pe un câmp din Vișniovca, unde a explodat. Odată cu el, a luat foc și vegetația uscată de acolo. Patru echipe de pompieri am luptat cu flăcările timp de patru ore”, a adăugat Alexandru.
Pagubele focarelor de ardere a vegetației uscate
Incendiile de vegetație afectează nu doar calitatea aerului. Acestea au un impact dezastruos și asupra florei și faunei, prin nimicirea nemiloasă a plantelor, dar și animalelor care își găsesc refugiu pe câmpuri și în păduri. Mai mult ca aceasta, incendiile de vegetație uscată care se petrec, de regulă, primăvara, distrug o sumedenie de animale aflate în proces de reproducere, fluturi, gândaci, păsări cuibăritoare pe sol și altele.
„Ciobanii primăvara dau foc la vegetația uscată pentru a o reînnoi. Dar ei nu cunosc sau nu se gândesc la faptul că acolo există viețuitoare care au depus ouă sau iepuri de deal care au dat naștere unor iepurași. Acum chiar și căprioarele s-au mutat cu traiul în perdelele forestiere, de aceea este foarte periculos. Chiar noi am fost martori oculari ai unei situații când un fazan a încercat să își ia zborul, dar – neavând puterea necesară – a fost înghițit de flăcări. Este foarte trist ceea ce se întâmplă”, mai menționează Alexandru Busuioc.
Printre zecile de incendii care au avut loc, pompierii din localitatea Capaclia s-au confruntat și cu un incendiu de amploare, care s-a extins și a pus în pericol fondul forestier „Codrii Tigheciului”. Este încă o pagubă pe care o pot provoca incendiile de vegetație din apropierea pădurilor. Nefiind lichidate la timp, ele pot cauza prejudicii enorme atât de ordin ecologic, cât și de ordin financiar.
Din păcate, cel mai grav este faptul că majoritatea incendiilor de miriște sunt provocate, deseori, în mod intenționat și conștient de către cetățeni. Aceștia însă nu reflectă asupra repercusiunilor unor astfel de fapte, fiindcă în așa mod distrug biodiversitatea terenurilor, distrug stratul de humus de la suprafața solului. Prin urmare, este afectată direct fertilitatea solului.
„Mă bucur că echipa de pompieri este în apropierea satului”
Am discutat la acest subiect și cu primarii localităților Vișniovca și Cociulia care beneficiază de sprijinul echipei de pompieri. Ei ne-au spus că „este mai mult decât binevenită această echipă de pompieri voluntari din satul Capaclia”. Primara satului Vișniovca, Olga Pac, a adăugat că este lăudabil faptul că, deja de câțiva ani, bărbații fac această muncă voluntară, iar echipa nu se restrânge, dar se extinde: „Știți că deseori oamenii se avântă, au inițiativă, dar de la o vreme se potolesc. Ei bine, nu și în cazul băieților din această echipă”, a detaliat Olga Pac. „Anul trecut, am fost martoră la câteva incendii de vegetație foarte mari de la noi din localitate și am văzut cu ochii mei cât de greu și periculos este acest lucru. Faptul că ei oferă ajutor în mod conștient mă bucură mult, fiindcă este un pas mare pentru viitor și sunt un exemplu demn de urmat, cu care ne mândrim”, a mai adăugat Olga Pac.
Vladimir Putregai, primarul satului Cociulia, susține că toate satele învecinate sunt foarte mulțumite de lucrul pompierilor și că primăriile vizate alocă anual o sumă în valoare de 12 mii de lei pentru întreținerea tehnicii. Cel mai mare avantaj, susține edilul, este faptul că echipa de pompieri este în apropierea satului și astfel sunt foarte receptivi ori de câte ori sunt solicitați.