fbpx

Cum primești Eco-Voucherul și ce faci cu el?

 Cum primești Eco-Voucherul și ce faci cu el?

Sursă foto: ecovoucher.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Programul „Rabla pentru electrocasnice”, este o inițiativă care va sprijini cca 50 000 de familii vulnerabile energetic din Republica Moldova să-și înlocuiască echipamentele casnice vechi și uzate cu altele noi și economice. În sesiunea pentru becuri LED vor fi oferite vouchere gratuite, iar pentru electrocasnice precum frigiderul, mașina de spălat rufe etc. programul va compensa până la 80% din costuri 

Mulți oameni care află despre această posibilitate și cred că pot fi eligibili pentru a beneficia de Eco-voucher totuși se întreabă cum să-l obțină  și care este procesul de valorificare. În acest articol veți regăsi informații despre procedura de primire și valorificare a eco-voucherului explicată detaliat, pe etape.  

 1. Trebuie de solicitat voucherul?

Răspunsul este NU! Beneficiarii voucherului sunt persoanele înregistrate în sistemul SIVE (Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”). Respectiv, dacă ne-am înregistrat în sistem pentru a beneficia de compensații, va fi automat înregistrată și în modulul „Eco-Voucher”. Persoanele care vor putea obține certificatul vor fi selectate în funcție de: gradul de vulnerabilitate energetică, numărul membrilor de familie, venituri și alte criterii care se regăsesc în sistem.  

 1. Cum aflăm dacă am primit voucher?

Deseori când ne gândim la faptul că am primit voucher ne imaginăm o foaie groasă cu inscripții și un cod de bare, însă totul este mult mai simplu. Pentru a cunoaște dacă beneficiem de voucher sau nu, avem nevoie de: IDNP, număr de telefon/adresă de email și acces la internet. Pașii de verificare sunt simpli: 

 •  Accesăm site-ul https://ecovoucher.md/ro 
 •  Selectăm opțiunea „Verifică Voucher” 
 •  Introducem IDNP și numărul de telefon/adresa de email 
 •  Apăsăm „Verifică” 

În cazul în care nu avem posibilitatea să verificăm prin această metodă, vom primi un mesaj pe numărul de telefon indicat în solicitarea de compensație. Dacă nu avem telefon mobil, sau acces la internet, vom fi notificați prin telefonul fix, sau putem solicita asistența reprezentanților Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS). 

 1. Ce produse putem cumpăra?

Depinde de tipul de certificat de care am beneficiat. Există vouchere pentru lămpi LED și vouchere pentru electrocasnice – frigidere, mașini de spălat, aragaze electrice (combinații de cuptoare și plite electrice 2 în 1). Una dintre condiții este să aducem aparatul electrocasnic vechi în schimbul celui nou. 

 1. Voucherul poate să expire?

Da, voucherul poate expira. În cazul în care a fost depășit termenul limită (care este indicat pe acesta) nu va mai fi posibil să îl valorificați.   

 1. Cum să cumpărăm produsul de care avem nevoie?
 •  Mergem la unul din magazinele partenere. 
 •  Solicităm ajutorul consultantului/consultantei în identificarea produsului eligibil în program. 
 •  La casă spunem IDNP-ul și în cazul în care cumpărăm electrocasnice achităm 20% din sumă. 

Programul „Rabla pentru electrocasnice”, cu un buget total estimat la 5,8 milioane de dolari, este destinat reducerii consumului energiei electrice, precum și promovării unei utilizări responsabile și sustenabile a resurselor energetice. Este dezvoltat cu suportul Programului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Anastasia Gherman