Plan de Acțiuni pentru un Oraș Verde la Bălți
Orașul Bălți are Plan de Acțiuni pentru un Oraș Verde. Planul a fost aprobat de consilierii locali în ședința din 23 noiembrie curent. Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, acesta este considerat primul pas pentru atragerea investițiilor.
Documentul reprezintă conceptul Planului de Acțiuni pentru un Oraș Verde pentru o dezvoltare armonioasă a municipiului Bălți, transformându-l într-o zonă urbană în care activitățile sunt organizate în sinergie cu mediul înconjurător, astfel încât acesta să fie capabil de continuă regenerare și să se asigure o calitate mai bună a vieții cetățenilor.
În document este notat și un Plan de Acțiuni pe termen mediu și lung în domeniul dezvoltării sustenabile și ecologice ale sectoarelor cheie din oraș precum transport, industrie, clădiri, utilizarea terenurilor, deșeuri, apă și sanitație, energie.
În total Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde dezvoltat pentru Bălți include 30 de acțiuni detaliate a căror implementare este prevăzută pe termen scurt, în primele 5 ani ai realizării PAOV. Pe lângă acestea, sunt definite și acțiuni pe termen lung pentru următorii 10-15 ani, realizarea cărora va contribui la dezvoltarea sustenabilă și ecologică a orașului, și va consolida rezultatele deja obținute în implementarea PAOV.
Pentru a implementa acest plan autoritatea publică locală va coopera cu instituțiile financiare naționale și internaționale, parteneri de dezvoltare și investitori privați, pentru care potențialul de dezvoltare sustenabilă înseamnă parcursul european care reprezintă drumul spre succes.
Municipiul Bălți a fost inclus în programul BERD Orașe Verzi în 2019, după care a decis să-și dezvolte propriul Plan de Acțiuni pentru un Oraș Verde (PAOV). Scopul PAOV este de a face o evaluare cuprinzătoare a provocărilor cu care se confruntă orașul – acestea fiind legate de aspectele de mediu și de dezvoltarea urbană; evaluarea dată se axează pe șapte sectoare urbane: planificare urbană, transport, apă și apă uzată, gestionarea deșeurilor, energetică, clădiri și
industrie. Acest proces s-a desfășurat într-un mod sistematic, luând în considerare preocupările sociale, inclusiv și aspectele de gen. S-a acordat, de asemenea, o atenție deosebită soluțiilor digitale și tehnologiilor smart care pot fi aplicate în procesul de transformarea orașului într-un oraș verde.