VIDEO: Peștișorul de argint ți-a intrat în gospodărie? Vezi cum poți scăpa de el și de alți dăunători casnici cu remedii ecologice
Se întâmplă să ne intre în casă insecte al căror nume nu-l cunoaștem și din acest motiv este mai complicat să le identificăm pe internet, pentru a afla la ce să ne așteptăm de la ele. Este și cazul peștișorului de argint, un dăunător casnic foarte răspândit.
Oamenii îl văd frecvent, dar puțini cunosc cum se numește și ce năravuri are. Nu este „peștișorul de aur”, așa că trebuie să scăpăm de el cât mai repede, pentru că produce daune în habitatul nostru. Vă spunem cum o putem face prin metode ecologice și cum poate fi confecționată o capcană pentru peștișorul de argint. Am inclus în articol și remedii repelente împotriva furnicilor, muștelor, gândacilor de bucătărie, moliilor și țânțarilor.
Peștișorul de argint – un dăunător casnic ce atrage alte insecte
Peștișorul de argint (Lepisma saccharina, în engleză: silverfish) îl putem vedea pe lângă temelia aflată în umbră a unor edificii, prin subsoluri, prin băi și chiar prin casă. Mulți îl tolerează ani în șir, pentru că nu sare să atace omul. Are o lungime de 12-25 milimetri și este răspândit pe tot globul. Găurește tapetele, orice găsește din hârtie, dar și hainele, obiectele din lemn. Nu înțeapă, dar este activ noaptea și ajunge uneori pe corpul oamenilor care dorm. Nu transmite boli, dar celor cu piele sensibilă le provoacă mâncărime și chiar durere pe locurile de care s-a atins.
Are solzi mici, la fel ca peștii. Se mișcă rapid, îi plac locurile întunecoase, calde și umede, cum ar fi subsolurile, mansardele, dar poate supraviețui și în medii uscate și reci. Pătrunde în casă prin geam, prin crăpăturile din fundație și din pereți. Poate ajunge la noi și odată cu cutiile de carton în care ne sunt livrate mărfuri. În locuința omului, preferă baia, se poate ascunde și în coșurile pentru rufe.
Se hrănește cu carbohidrați, mai ales cu zahăr și amidon. Mănâncă și particule uscate de piele umană, insecte uscate, firimituri. Este atras de celuloză, intră în sertarele și dulapurile cu cărți, caiete, reviste, în pachetele cu alimente, poate fi văzut în recipientele din plastic depozitate fără capac.
Peștișorul de argint se înmulțește foarte rapid: o femelă poate depune zilnic de la 2 până la 20 de ouă. Și – atenție! – aceste insecte au o durată de viață de mai mulți ani (chiar și 8 ani).
Pentru a nu atrage aceste insecte și a preveni înmulțirea lor, ar trebui să ținem sub control umiditatea, să aerisim cât mai des baia, să nu depozităm haine și hârtie umede.
Peștișorul de argint poate atrage în casă alte insecte, care-l vânează: urechelnițe, centipede de casă și păianjeni.
Capcană pentru peștișorul de argint și repelente ecologice
Firmele ce efectuează dezinsecții asigură că te pot scăpa eficient de peștișorul de argint și de alți dăunători casnici. Dar dacă ne dorim să evităm produsele toxice în casa noastră, apelăm la metode naturale.
Peștișorului de argint nu-i place mirosul de lavandă și de coji de lămâie, așa că le putem utiliza în baie și în alte locuri în care se ascund. Îl alungă și produsele repelente cu miros de lavandă împotriva moliilor. Ulei esențial de lavandă putem adăuga în apa cu care spălăm gresia din blocul sanitar (nu utilizați remediul dacă aveți o pisică – uleiurile eterice sunt toxice pentru ea). De asemenea, peștișorul de argint fuge de rozmarin, scorțișoară și cuișoare.
Există în comerț capcane speciale pentru peștișorul de argint (în magazinele din Chișinău n-am găsit), dar le putem confecționa și singuri.
Avem nevoie de: un borcan sau alt vas de sticlă, bandă adezivă, momeală (zahăr, o bucată de carton sau pâine).
Mai întâi, acoperim (înfășurăm) cu bandă adezivă întreaga suprafață exterioară a borcanului – astfel peștișorul de argint va reuși să urce pe el, pentru a mânca din momeală. În locul benzii adezive putem folosi panglică textilă sau stofă – le fixăm pe suprafața borcanului cu inele elastice din gumă, bandă adezivă. Așezăm apoi momeala pe fundul borcanului și lăsăm capcana pe podeaua din baie, bucătărie, subsol, în dulap.
Peștișorul de argint va urca pe borcan pentru a ajunge la momeală, dar nu va reuși să iasă înapoi, lunecând pe suprafața din sticlă. Insectele ce nimeresc în capcană pot fi nimicite prin ardere sau cu apă clocotită.
Andrei Ungureanu, reprezentantul unei firme chișinăuiene ce prestează servicii de dezinsecție, povestește pentru Ecopresa că oamenii îl văd frecvent, dar puțini cunosc cum se numește și nu prea solicită servicii de combatere a lui. Insecticidul pentru combaterea peștișorului de argint este pulverizat sub formă de „ceață rece” în toate locurile ascunse și fisurile în care se pot ascunde gândacii. În timpul procedurii, oamenii și animalele de companie trebuie să părăsească încăperea pentru câteva ore, dar produsul utilizat nu are ulterior un efect toxic pentru oameni. Prelucrarea unei suprafețe de 50 de metri pătrați costă aproximativ 1.200-1300 de lei în cazul firmei la care lucrează. Sunt curățate și sistemele de canalizare de unde peștișorii de argint pătrund adesea în apartament.
Remedii naturale ce țin la distanță furnicile, țânțarii, moliile, muștele, gândacii de bucătărie și alte insecte
Nu vom atrage insecte dacă păstrăm crupele, zahărul, făina, bucatele gătite etc. în borcane sau recipiente bine închise (putem adăuga în ele câteva frunze de dafin). Avem grijă ca în dulapuri și pe podea să nu existe firimituri. De asemenea, coșul de gunoi trebuie închis ermetic și golit la timp.
Furnicile: Sarea de bucătărie ține la distanță furnicile și alte insecte mici – o presărăm în locurile în care apar acestea. De asemenea, putem pulveriza apă cu sare. Unii presoară bicarbonat de sodiu și sunt mulțumiți de rezultat. Furnicile dispar dacă spălăm podeaua și dulapurile cu o soluție din părți egale de apă și oțet. Nu le place sucul și coaja de lămâie, mirosul de usturoi proaspăt, de pătrunjel verde. De asemenea, zațul de cafea ne scapă de furnici – le zăpăcește, le face să piardă urmele mirosurilor de care erau atrase.
Muștele: Nu le place mirosul de castravete. Lăsați câteva felii de castravete (sau cojile lor) într-un bol și veți vedea cum părăsesc încăperea, iar altele nu intră. Muștele sunt alungate de mirosul de busuioc și pelin, de frunzele roșiilor. Un mănunchi din aceste plante poate fi pus lângă ferestre. Nici muștele nu suportă oțetul, lavanda și usturoiul.
Moliile: Nu le place mirosul de lavandă și de coji de portocală.
Țânțarii: Țânţarilor nu le plac frunzele de nuc, mirosul de mușcată, cimbru, busuioc, mărar. Pot fi alungați și cu usturoi proaspăt pisat.
Mai multe recomandări: Țânțarul-tigru, foarte periculos pentru om, s-ar putea să fi ajuns deja în Republica Moldova
Apropo, mâncărimea de la înțepătura de țânțar poate fi potolită cu suc de lămâie, cu bicarbonat de sodiu umezit cu puțină apă, cu apă oxigenată sau cu orice dezinfectant pentru mâini pe care ne-am obișnuit să-l avem în casă în perioada pandemiei de Covid-19.
Gândacii de bucătărie: Pot fi alungați cu frunze de dafin așezate sau atârnate în locurile în care pot să apară – după frigider, aragaz, dulapuri. Mirosul de frunze de dafin arse de asemenea este considerat eficient împotriva gândacilor de bucătărie. Nu le place nici mirosul de busuioc, mentă, usturoi.