fbpx

Pentru a preveni inundațiile, CSE Chișinău a constat necesitatea curățirii râului Bâc

 Pentru a preveni inundațiile, CSE Chișinău a constat necesitatea curățirii râului Bâc

Foto: chisinau.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Primăria municipiului Chișinău informează că miercuri a fost convocată ședința Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău care a stabilit activitățile necesare pentru curățarea râului Bâc, în vederea prevenirii acumulărilor de ape pe strada Albișoara, în caz de averse.

Potrivit unui comunicat al primăriei, discuțiile factorilor de decizie din cadrul municipalității s-au axat pe necesitatea continuă de curățare a râului Bâc (unde se revarsă apele pluviale din oraș) și monitorizarea albiei acestuia, pentru a preveni inundațiile, dar și o eventuală catastrofă ecologică, care se poate produce din cauza neevacuării nămolului și acumulării deșeurilor pe parcursul anilor.

În cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale au fost delegați responsabili pentru executarea lucrărilor, totodată fiind stabiliți și termeni pentru începutul și evoluția activităților preconizate.

Astfel, membrii Comisiei au constatat următoarele:

1. Inundațiile pe teritoriul municipiului Chișinău din data de 13-19 iunie, a.c., produse în rezultatul averselor puternice (15-45 l/m²), au fost provocate de ieșirea din albie a râului Bâc;

2. Pe tronsonul str. M. Viteazul – str. Feredeului, necesită a fi curățate grilajele captatoarelor canalelor rețelei publice de canalizare pluvială și albiei râului Bâc; 

3. Serviciile specializate subordonate ale Primăriei municipiului Chișinău: Direcția generală transport public și căi de comunicație, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, Î.M. „Direcția construcții capitale”, în termen de 7 zile, vor determina necesitățile pentru prevenirea inundațiilor teritoriului municipiului, inclusiv pentru curățarea albiei râului Bâc și pentru menținerea în stare funcțională a rețelei publice de canalizare pluvială;

4. Direcția generală transport public și căi de comunicație, în comun cu Î.M. „Direcția construcții capitale”, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, Institutul de proiectare a sistemelor de gospodărire a apelor „ACVAPROIECT” și Institutul Municipal de Proiectări „CHIȘINĂUPROIECT”, în contextul reparației curente a carosabilului pe str. Albișoara, vor reexamina și actualiza proiectul existent și devizul de cheltuieli, privind curățarea albiei râului Bâc în zona de inundații;

5. Direcția generală transport public și căi de comunicație va perfecta și va prezenta spre aprobare, până în data de 10 iulie 2020, Planul de măsuri privind prevenirea inundațiilor în municipiul Chișinău.

În context, primarul general, Ion Ceban, a menționat că albia râului Bâc nu a fost curățată mai mulți ani, intervenindu-se doar pe o porțiune în anul 2013. Drept consecnță a lipsei de atitudine a administrațiilor precedente, dar și din cauza nefuncționalității rețelelor pluviale, care necesită a fi curățate, strada Albișoara este inundată la fiecare ploaie torențială.

Pentru a rezolva problema, recent edilul capitalei a dispus crearea unui grup de lucru care a inspectat râul Bâc. În componența comisiei au fost incluși specialiști din cadrul APL Chișinău, ecologiști și membri ai Comisiei municipal pentru situații excepționale. Specialiștii au evaluat starea de lucruri a râului Bâc, pentru a identifica soluții de redresare a situației.

Astfel, în ultima perioadă au fost organizate mai multe ședințe tematice, ultima având loc miercuri, cu participarea specialiștilor licențiați din cadrul instituției care a elaborate proiectul de curățare a albiei râului Bâc și a reprezentanților Primăriei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!