Păsări în captivitatea deșeurilor, surprinse într-un proiect fotografic
Păsări de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, au fost fotografiate cuibărindu-se ori încercând să se elibereze din deșeuri, transmite BBC. Fotografiile au fost trimise de oameni din întreaga lume în cadrul unui proiect global ce poartă numele Birds and Debris („Păsări și Resturi”).
Proiectul este desfășurat de patru ani și își propune să tragă un semnal de alarmă asupra gravității poluării, în special cu deșeuri din plastic, asupra lumii aviare.
Oamenii de știință implicați în proiect susțin că au primit fotografii din Japonia, Australia, Sri Lanka și America de Nord. În toate fotografiile este evident numărul tot mai mare de păsări captive sau cuibărite în diverse deșeuri produse de oameni: fire de pescuit, jucării uzate, șlapi de plajă etc.
„Practic, dacă o pasăre își construiește cuibul din alge marine, ramuri sau stuf – sunt șanse să aibă undeva deșeuri provenite din activitatea omului. Când începi să cauți aceste lucruri, le vei observa peste tot în jurul tău”, a declarat Alex Bond, profesor la Muzeul de Istorie Naturală din Londra și unul dintre cercetătorii proiectului.
Aproape un sfert din fotografiile publicate arată păsări încurcate în măști chirurgicale sau chiar murind sufocate de acestea.
„Gândiți-vă la materialele din care sunt făcute măștile. Au acel elastic, pe care îl vedem adesea încurcat în jurul picioarelor păsărilor. Vedem și păsări rănite încercând să ingereze bucata de material pe care o fixăm peste nas”, a mai subliniat cercetătorul.
Justine Ammendolia, cercetătoare principală în cadrul Universității Dalhousie din Canada, a menționat că impactul măștilor de unică folosință asupra speciilor de păsări este unul „devastator” la nivel global.
„Prima dată am observat acest fenomen în aprilie 2020, după care cazurile s-au ținut lanț”, a precizat experta.
Profesorul Alex Bond susține că ne mișcăm cu pași foarte înceți spre a schimba lucrurile. „Chiar dacă uilizăm periuța de dinți din bambus și gențile eco, producția de plastic rămâne la scară industrială. Presiunea din partea statului, pe de o parte, și a societății civile, pe de altă parte, va duce la conștientizarea fiecăruia din noi că e timpul să spunem «gata, ajunge!»”