VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Pământul, destinat drumurilor și fâșiilor forestiere, va putea fi vândut proprietarilor de terenuri. Noi condiții vor fi impuse de autorități
Proprietarii de terenuri agricole, pe câmpurile cărora au fost proiectate drumuri și fâșii forestiere, vor putea să cumpere aceste teritorii la prețul normativ pentru pământ de la autoritatea publică locală. Așa prevede proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, votat ieri în prima lectură de Parlament. Adoptarea noilor modificări va facilita procesul de creare a fâșiilor forestiere de protecție a câmpurilor și de prevenire a degradării şi eroziunii solurilor. Acestea mai protejează terenurile agricole şi sporesc productivitatea solurilor, susțin autorii proiectului.
Potrivit prevederilor proiectului, în cazul vânzării terenului preconizat a fi ocupat de fâșiile forestiere proiectate, dar neplantate, implicate într-un singur proces tehnologic, consiliul local va putea condiționa vânzarea acestora. Ulterior, cumpărătorul va fi obligat să asigure efectuarea proiectării și plantării fâșiilor forestiere antierozionale. De asemenea, acesta va trebui să efectueze amenajarea hidrologică a terenurilor, în conformitate cu noul proiect de organizare a teritoriului (perfectat de către o entitate publică sau privată din domeniu) a exploatației agricole (deţinute în proprietate de cumpărător).
Prin urmare, condiţionarea vânzării acestora va spori consolidarea terenurilor agricole și va stopa procesele erozionale a stratului fertil de sol.
Ca rezultat al reformei agrare în Republica Moldova, persoanele care au activat în gospodăriile agricole au fost împroprietăriți cu teren agricol. Prin urmare, a apărut necesitatea elaborării unor noi proiecte de organizare a teritoriului pentru fiecare localitate în parte. Pe lângă proiectarea parcelelor de teren, care au fost atribuite în proprietate, a fost proiectat și un număr impunător de drumuri, fâșii forestiere de protecție, ce au ocupat zeci de hectare.
În perioada post-privatizare, atunci când terenurile au fost concentrate în mâinile unuia sau a doi proprietari mari, necesitatea acestor drumuri a dispărut. În mare parte, aceste terenuri nu sunt folosite conform destinației, dar sunt cultivate. Astfel, conform proiectului sus-menționat, autoritățile publice locale vor putea vinde aceste terenuri la prețul normativ al pământului. Totuși, pe terenurile destinate fâșiilor forestiere trebuie să fie plantați copaci, pentru a evita eroziunea solului.