O nouă viață pentru râul Cahul
La Vulcănești, după fiecare ploaie mai zdravănă, prin casele și grădinile oamenilor era prăpăd. Râul Cahul, care traversează orașul, se umfla, iar în subsoluri și beciuri apa și noroiul gâlgâiau în voie. Albia lui nu fusese curățată de ani de zile și era înnămolită.
Recent, aproximativ trei km din albia râului a fost adâncită și curățată. Acum râul Cahul s-a îmblânzit, iar apele lui au devenit limpezi. Aceste lucrări de reabilitare au fost posibile cu asistența Uniunii Europene, oferită prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.
„De la ecologie încep majoritatea problemelor în oraș”
Primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglo, susține că din cauza inundațiilor bugetul local pierdea anual peste 2 milioane de lei, adică aproximativ 15% din bugetul local: „Prin proiectul de curățare a albiei am rezolvat problema inundațiilor, noroiului și a infecțiilor generate de toate deșeurile aruncate pe malul râului”.
Gunoiul aruncat pe malurile râului a creat probleme de sănătate atât oamenilor, cât și animalelor și păsărilor din localitate. „Din necunoaștere, oamenii își fac rău propriei sănătăți. Localnicii aruncă gunoiul pe malul râului, dar tot de acolo se duc și adună iarbă pentru animalele și păsările din curte. Acolo se înmulțesc șobolanii și de aici apar probleme: animalele se îmbolnăvesc, păsările mor”, argumentează Ivan Poidolov, șeful Serviciului Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor din orașul Vulcănești.
Din acești bani, au fost curățate malurile râului, a fost adâncită albia și au fost construite căi de acces la râu. Următorul pas este crearea unei zone de agrement pe marginea râului Cahul, astfel încât între oameni și râu să fie bună pace.
Lupta cu gunoiul, pe râu în jos
Administrația locală a pus gând rău gunoiului aruncat pe malurile râului. Cu ajutorul programului SARD, autoritățile dezvoltă un serviciu intercomunitar de gestionare a deșeurilor, care va fi disponibil pentru alte trei localități din apropierea orașului Vulcănești: satele Alexandru Ioan-Cuza, Etulia și Cișmichioi.
Victor Petrioglo, primarul orașului Vulcănești, afirmă că modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor și curăţarea râului va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din zonă. „Ne-am întâlnit cu oamenii, le-am explicat avantajele de a avea un serviciu centralizat de colectare a deșeurilor. Prețurile nu vor fi mari, iar oamenii sunt foarte interesați. Noi nu trebuie să curățăm însă de gunoi doar orașul Vulcănești: la o nouă viitură, gunoiul din satele vecine pe unde trece râul ajunge iarăși la noi”, spune primarul.
Un proiect de modernizare a serviciului de gestionare a deșeurilor din cele patru localități se ridică la nouă milioane de lei. Autoritățile locale își propun lansarea serviciului până la sfârșitul anului 2018.