fbpx

O eclipsă de soare vizibilă parțial și în R. Moldova va avea loc joi

 O eclipsă de soare vizibilă parțial și în R. Moldova va avea loc joi

Foto: Profimedia

Susține Ecopresa, distribuie!

O eclipsă de soare va traversa joi cerul pe o fâşie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada până în Siberia, trecând prin Europa. În R. Moldova, eclipsa va fi doar parţială și vizibilă în jumătatea nordică a ţării. Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, evenimentul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, după ora 13:00.

Observatorul Astronomic care se află în România a calculat aproximativ orele când aceasta va fi vizibilă. După cum putem observa pe hartă, eclipsa va fi vizibilă în mai multe orașe din R. Moldova, printre care Chișinău, Bălți sau Tiraspol.

La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ se va putea vedea Luna ajungând treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de câteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un ”cerc de foc” pe cerul de iunie. Deși este parțială, eclipsa poate fi totuşi periculoasă pentru ochi, informează marţi AFP și digi24.ro.

Un spectacol rezervat doar acelor locuitori aflaţi la cele mai înalte latitudini, care se situează chiar pe axă: nord-vestul Canadei, extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei şi Polul Nord, unde ocultaţia discului solar va fi de 87,8%, potrivit Observatorului Astronomic din Paris.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!