fbpx

Nivelul poluării aerului este ridicat în Chișinău și Bălți. Recomandările Agenției de Mediu

 Nivelul poluării aerului este ridicat în Chișinău și Bălți. Recomandările Agenției de Mediu

Foto: pressone.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Nivelul poluării aerului este unul ridicat în Chișinău și Bălți. Potrivit datelor Agenției de Mediu, atât în Chișinău, cât și la Bălți este depășită norma sanitară pentru dioxid de carbon. Datele privind poluarea au fost înregistrate în dimineața zilei de astăzi.

Agenția de Mediu informează că atenuarea vântului, prezența stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții au dus la majorarea concentrațiilor noxelor în orașele monitorizate. Dimineața, în data de 6 aprilie nivelul poluării aerului, conform evaluării indicilor calităţii aerului atmosferic, s-a constatat ca sporit privind conținutul de dioxid de azot în mun. Bălți.

Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară pentru dioxidul de azot în mun. Chișinău – de 1,1-1,2 ori pe str. Grenoble, Calea Ieșilor, Fântânilor, bd. Moscova.

În mun. Bălți dioxidul de azot era depășit – de 1,1-1,2 ori, str. Ștefan cel Mare și str. Cicicalo.

De asemenea, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,5 ori, monoxid de azot – de 1,1 ori, aldehidă formică – de 1,2 ori, iar în mun. Bălți pentru suspensii solide – de 1,2 ori, dioxid de azot – de 1,5 ori.

Conform datelor colectate de la punctele de măsurare în regim manual și stațiile automate pe teritoriul republicii, valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama s-au încadrat în limitele normei admisibile.

În intervalul 06-07 aprilie, influența unui front atmosferic cald și vântul din sud-est moderat, izolat cu intensificări de până la 15-18 m/s vor contribui la dispersia poluanțior din aer. Totodată, atenuarea vântului, formarea inversiunii termice de la sol din orele nocturne și ale dimineții pot crea premise pentru majorarea concentrațiilor noxelor.

Pentru prevenirea creşterii concentraţiei periculoase a poluanţilor în aer, Agenţia de Mediu avertizează despre inadmisibilitatea arderii frunzelor, resturilor vegetale şi a deşeurilor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu