Nistrul, în situație gravă: peștii n-au condiții pentru înmulțire din cauza nivelului foarte scăzut al apei, însă viitura de primăvară nu poate fi efectuată

Foto simbol: Nistrul în vara anului 2017
Nivelul apei în Nistru este destul de scăzut în această perioadă, așa că peștii, care depun icre pentru a se înmulți, n-au deloc condiții favorabile, unele specii fiind amenințate cu dispariția. O altă problemă pentru reproducerea peștilor este temperatura scăzută a apei, după răcirea până la îngheț a vremii din ultimele zile.
Nivelul apei în Nistru este mic, deoarece au căzut puține ploi în Carpații ucraineni pe parcursul lunilor trecute. Și nu avem de unde lua apă pentru a umple râul: rezervele sunt foarte mici și în lacul de acumulare Dnestrovsk (Ucraina). Așa că, nici anul acesta nu este posibilă efectuarea viiturii ecologice de primăvară pe Nistru – ne vom lipsi de ea pentru al doilea an la rând. În următoarea perioadă, pentru a face față posibilei secete din vară, este necesară creșterea nivelului apei în rezervorul Dnestrovsk
Peștii se reproduc cel mai bine când râul chiar se revarsă, inundând luncile din vecinătate
Acum, când reproducerea peștilor este în toi, nivelul apei în Nistru este destul de scăzut – debitul este de 100 de metri cubi pe secundă. Nu există date privind nivelul exact al apei considerat optim pentru reproducerea peștilor în Nistru, dar este cunoscut faptul că nivelurile scăzute ale apei pot afecta negativ acest proces. În mod natural, până la intervenția masivă a omului în natură, râurile se revărsau primăvara în luncile din vecinătate, iar peștii fitofagi (care depun icre pe plante) profitau de zonele inundate pentru a-și depune icrele și a se înmulți.
Oamenii nu pot face nimic pentru a îmbunătăți nivelul apei în fluviu. Viitura de primăvară pe Nistru nu va fi posibilă, deoarece nivelul apei în rezervorul Dnestrovsk este prea scăzut, spune Ilia Trombițki, doctor în științe biologice, directorul Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-TIRAS”, solicitat de Ecopresa.
Puțină apă și în rezervorul nistrean
În anul trecut viitura n-a fost organizată la solicitarea Ucrainei, care a motivat că are nevoie de apa din rezervor pentru a produce electricitate. Și nici anul acesta Nistrul nu poate fi ajutat din contul rezervelor. La început de aprilie curent, nivelul apei în lacul de acumulare Dnestrovsk era deosebit de scăzut- 116,6 metri deasupra nivelului mării. Consumul de apă din rezervor în ultimele 10 luni, începând cu 1 iunie 2024, a fost constant scăzut și neschimbat – 100 m3/s. O asemenea cantitate este eliberată în Nistru și acum.
După ploile cu lapoviță recente din Carpați, nivelul apei în rezervor a crescut cu doar 30 de centimetri și este de numai 117,5 m deasupra nivelului mării, pe când nivelul normal, care permite efectuarea viiturii, este de aproximativ 121 metri deasupra nivelului mării. Prin urmare, condițiile nu permit efectuarea viiturii ecologice de primăvară, rostul căreia este să le asigure condiții de reproducere peștilor fitofili, explică Ilia Trombițki.
Ecologistul spune că n-avem ce-i reproșa Ucrainei, pentru că „ei pur și simplu nu pot să-și permită să mărească deversările”. Însă, adaugă el, „acesta e rezultatul că în timpul primăverii precedente a fost cheltuită prea multă apă pentru energetică”
„Evident că această viitură ecologică de primăvară pe Nistru este necesară – pentru reproducerea speciilor de pește fitofile și pentru îmbunătățirea situației în râu. Clar că această situație duce către riscul că nu vom avea pește. În anul trecut, nu pot spune că reproducerea peștilor a fost „zero”. Cumva, s-a întâmplat, dar situația de azi este asemănătoare cu cea din anul 2022, când n-am avut apă. Cu acest volum de apă pe care-l avem acum nu putem asigura niște rezultate pozitive în domeniul reproducerii peștilor”, menționează Ilia Trombițki.
Potrivit lui, heringul de Dunare a apărut deja in Nistru – această specie de pește nu are nevoie de un nivel ridicat de apă pentru a se reproduce – își depune icrele direct în apă, iar larvele se maturizează chiar în coloana de apă, pe măsură ce se rostogolesc în mare.
Acum este important să fie asigurată creșterea rezervelor de apă în lacul de acumulare Dnestrovsk, subliniază ecologistul. Pentru ca și Ucraina, și Republica Moldova să aibă suficientă apă pentru irigații și celelalte necesități în perioada posibilei secete din vara care vine.
Ce înseamnă „viitură ecologică” și de ce se recurge la ea?
În mod natural, râurile se revarsă primăvara, ies din albie de pline ce sunt, inundând luncile din vecinătate. Fluviile se reîmprospătează astfel, își îmbogățesc ecosistemele, le mențin echilibrul și sănătatea. Peștii profită de zonele inundate pentru a-și depune icrele și a se înmulți.
Din motivul că pe Nistru au fost construite baraje pentru hidrocentrale, iar debitul de apă este controlat acum de om, a devenit necesară imitarea fenomenului de revărsare, adică viitura ecologică. Albia Nistrului de Jos este asigurată mai întâi cu volume de apă suficiente pentru umplere, după care debitul se reduce treptat, conform unui grafic convenit între Republica Moldova și Ucraina.
Partea de jos a Nistrului, din Republica Moldova și regiunea Odesa, este cea mai productivă şi are cea mai bogată biodiversitate. Tot primăvara, în zonele umede ale Nistrului de Jos se reproduc şi păsările de baltă, nu doar peștii.
Postări asemănătoare
