fbpx

Ne protejăm de covid, dar poluăm. Cum se descurcă ecologiştii noștri?

 Ne protejăm de covid, dar poluăm. Cum se descurcă ecologiştii noștri?

Ilustratie Alex Buretz

Susține Ecopresa, distribuie!

La gunoiștea de la Țânțăreni ajung lunar peste 25 tone de echipamente de protecție de unică folosință împotriva Covid-19,  ne spălăm mâinile cu săpunuri chimice, care ajung în apele subterane. Utilizăm masiv dezinfectanți în recipiente din plastic, mănuși, măști și șervețele antibacteriene.  

Ne-am propus să vedem cum se protejează de Covid-19 oamenii cu atitudine față de mediul înconjurător. Am mers la Budești (Chișinău), la o acțiune de plantări, „Plantăm fapte bune”, un eveniment pe bază de voluntariat, la care participă orice doritor. Opțiunile pe care ni le-au propus, au fost mai multe decât ne-am așteptat. 

Mănușile de unică folosință

În cazul în care deja avem obișnuința să nu mai ducem mâna la față necontrolat, să ne dezinfectăm frecvent și conștient mâinile, putem să renunțăm la utilizarea mănușilor de unică folosință.

Măștile

Măștile medicale nu sunt deloc biodegradabile și nu se reciclează. Sunt o mare problemă pentru omenire în contextul pandemiei – dacă am împrăștia toate măștile adunate într-un an, ar fi câte trei pe fiecare metru pătrat de Pământ.  

Moldovenii care și-au pus problema de mediu în contextul pandemiei, au înlocuit măștile chirurgicale cu măștile reutilizabile, mai ales, măștile din pânză naturală. Atenție însă la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. În primul rând, sunt binevenite măștile din 3 straturi, din material care „respiră” și respinge umiditatea, acoperă bine barba, gura, nasul.

Săpunurile naturale

În pandemie am dobândit obișnuința să ne spălăm foarte des pe mâini. Cei prietenoși mediului utilizează detergenți ecologici – săpun, detergent, dezinfectant pentru toaletă, șampon  –  în primul rând, pentru a reduce poluarea apelor subterane. Astfel de produse sunt foarte ușor de găsit în magazinele mari sau specializate. 

Dezinfectanții

De regulă, îi cumpărăm în recipiente mici, pe care le aruncăm după utilizare. Ecologiștii însă ne recomandă să le păstrăm și reutilizăm – să turnăm în ele dezinfectant cumpărat în ambalaje mai voluminoase.

Șervețelele dezinfectante de unică folosință

Pot fi de folos atunci când tușim sau când ștergem telefoanele, de exemplu. Cu toate acestea, sunt din fibre sintetice – nu sunt biodegradabile, compostabile și nici reciclabile – poluează solul și apele subterane. Ecologiștii, de regulă, fac rost de șervețele ecologice, din materiale naturale (mai greu de găsit), sau încearcă să le utilizeze în cantități minime.

Acțiuni de mediu, precum plantările, pentru a echilibra daunele aduse naturii

IMG_6243_proc-scaled
Foto: Victoria COROBAN

Conștienți de daunele pe care le aducem mediului, mai ales pe timp de pandemie, mulți oameni încearcă să compenseze prin diverse acțiuni ecologice, în special, cu plantarea copacilor.   

Autoare: Cătălina Molodoi

Video: Carolina Buimestru

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.