fbpx

Ne apropiem de obiectivul global. În Republica Moldova, la Ziua Mondială a Curățeniei a participat un număr impresionant de oameni. Datele încă se procesează

 Ne apropiem de obiectivul global. În Republica Moldova, la Ziua Mondială a Curățeniei a participat un număr impresionant de oameni. Datele încă se procesează

#WorldCleanUpDay – Ziua Curățeniei la Oxentea, Dubăsari. Foto: EUDelegationMoldova

Susține Ecopresa, distribuie!

Deși colectarea datelor despre numărul de participanți la Ziua Mondială a Curățeniei 2023 încă nu s-a încheiat, și nici cele despre deșeurile colectate, organizatorii campaniei – Centrul Național de Mediu (CNM) – spun că nivelul de implicare a locuitorilor RM a fost înalt. Se pare că au fost în jur de 10 000 de persoane, de trei ori mai mult față de anul trecut.

Potrivit Anastasiei Cireș, comunicatoare a CNM, la acțiune au participat de trei ori mai multe localități – peste 120 -, și s-au înregistrat de trei ori mai mulți voluntari. „Cu certitudine, Republica Moldova s-a apropiat de obiectivul de 5% din populație.”

„Am observat un grad de deschidere mai mare din partea primarilor, din partea școlilor, iar dacă în anii precedenți erau active cam aceleași localități, în special, UTA Găgăuzia și Taraclia, în acest an s-au alăturat mai multe raioane. A fost impresionant cât de solidari și interesați au fost. Chiar dacă n-am acoperit cheltuielile de transport, au venit și pe cont propriu.”

În acest an, în Republica Moldova, campania a început cu o acțiune de salubrizare în satul Oxentea, raionul Dubăsari, pe malul râului Nistru.

La  eveniment au participat peste 120 de oameni, inclusiv Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Statele Membre ale UE, reprezentanți ai instituțiilor UE și ai partenerilor de dezvoltare ai UE cu sediul în țară. La finalul acțiunii de salubrizare, diplomați, angajați, elevi ai gimnaziului și locuitorii din zonă care au curățat împreună parcul din Oxentea au adunat zeci de saci – gunoiul colectat fiind separat în hârtie, plastic, sticlă pentru o reciclare ulterioară mai ușoară.

„Curățarea unui sat este la fel de importantă ca și promovarea unei planete mai curate. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană întreprinde acțiuni atât pentru a proteja mediul ambiant, cât și pentru a genera mai puține deșeuri și mai puțină poluare. Astăzi, la Oxentea, am demonstrat cu toții că, prin efort comun, putem schimba în bine locul unde trăim, muncim sau studiem. Cu această ocazie, vă invit să susțineți această inițiativă în apropierea casei dumneavoastră și să participați alături de membrii familiei, de prieteni și de întreaga comunitate. Haideți să facem din această inițiativă un stil de viață, un obicei util!”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ziua Mondială a Curățeniei este un program anual de acțiune socială, desfășurat la nivel mondial, care are drept scop combaterea crizei mondiale a deșeurilor gestionate greșit, inclusiv a problemei deșeurilor marine. Ziua Mondială a Curățeniei reunește milioane de voluntari, guverne și organizații în 197 de țări și teritorii, pentru a combate criza globală a deșeurilor gestionate greșit și pentru a contribui la crearea unei lumi noi, mai ecologice.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!