Iarna pune păsările la încercare: cum le poți ajuta și participa la un concurs
Ministrul Mediului: Pădurile seculare din România ies din circuitul economic și intră sub protecție
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat că pădurile seculare din România ies din circuitul economic și intră sub protecție la nivel național, începând cu cel târziu 15 septembrie, scrie Green Report.
„Am luat o decizie națională: pădurile seculare din România ies din circuitul economic și intră sub protecție”, a anunțat Alexe, aflat într-o vizită în teren în pădurea seculară din zona Poieni – Schitul Duca din județul Iași.
Potrivit acestuia, au fost identificate la nivel național 8.364 de păduri seculare, adică 100.000 hectare, dintre care 38.000 de hectare sunt incluse în suprafețe în care astăzi se produce lemn pentru cherestea, construcții, celuloză. Restul de peste 60.000 de hectare sunt protejate doar parțial. Ministrul a precizat că a solicitat RNP Romsilva ca până la 15 septembrie 2020, acestea să fie introduse sub protecție pentru a fi conservate.
După ce Romsilva va introduce cele peste 8.000 de păduri în categoria funcțională de păduri seculare, singurele intervenții care vor mai fi permise vor fi cele de conservare a acestor păduri, dintre care, cele mai multe sunt de fag (5248), molid (1305) și de stejar (1041). Pădurile seculare se găsesc cu precădere în județele: Caraș-Severin (19.4%), Neamț (17.1%), Argeș (8.6%), Bacău (8.4%), Gorj (7.7%), Vâlcea (5.9%) și Hunedoara (4.9%).
Cele mai bătrâne păduri seculare se găsesc în județul Dâmbovița, unde media de vârstă este de peste 270 de ani, în Caraș -Severin, unde media este de peste 235 de ani sau Arad, cu o medie de peste 230 de ani.
„Comisia Europeană a anunțat strategia prin care cere statelor membre să-și protejeze strict 10% din suprafața țării, iar 33% din teritoriul țării să devină arie naturală protejată. Asta înseamnă că ar trebui să protejăm în România 2.380.000 de hectare. Or noi să ieșim acum cu un 38.000, când avem alte sute de mii de hectare protejabile direct este un anunț foarte puțin ambițios”, a declarat Gabriel Păun, de la Agent Green, la RFI.
Comisia Europeană: Strategie a Pădurilor, în 2021
Acum două zile, Comisia Europeană a adoptat noua strategie privind biodiversitatea, dar și strategia agricolă „De la fermă la consumator”, pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic. Anul viitor va fi lansată și o Strategie a Pădurilor, iar ca obiectiv principal va fi plantarea a trei miliarde de copaci în statele membre.
„Pentru a proteja toate pădurile seculare, Uniunea Europeană trebuie să crească reziliența, calitatea și cantitatea pădurilor, în special ținând cont de incendiile de vegetație, secetă, dăunători, boli și alte amenințări care probabil vor crește odată cu schimbările climatice. Pentru a menține funcțiile acestora pentru biodiversitate și climat, toate pădurile trebuie păstrate sănătoase”, se arată în strategia pentru biodiversitate.
Strategia prezintă măsuri concrete pentru a repune biodiversitatea Europei pe calea redresării până în 2030, inclusiv transformarea a cel puțin 30 % din terenurile și mările Europei în zone protejate gestionate eficient și 10% strict protejate. Mai mult, pentru cel puțin 10 % din suprafața agricolă, se va reveni la elemente de peisaj bogate în diversitate, iar 25% din aceasta va fi utilizată pentru a practica agricultura BIO (ecologică).