Ministra numită a Mediului, la COP27: „Moldova ar putea reduce cu până la 88% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030”
Până în anul 2030, Republica Moldova ar putea asigura reducerea cu până la 88% sub nivelul din 1990 a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), dacă va fi asigurată cu transfer de tehnologie și tehnică necesară. Declarația a fost făcută de secretara de Stat a Ministerului Mediului, numită în funcția de ministră, Iordanca-Rodica Iordanov, care participă în aceste zile la ședința ministerială în cadrul celei de-a 27-a Conferințe a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27).
Potrivit Rodicăi Iordanov, în anul 2020, Moldova a fost una dintre primele state angajate să-și reducă emisiile de GES cu 70%. „Este evident că turbulențele crizei creează o provocare de a face față unui set de probleme imediate, de a căuta schimbări fundamentale în structura resurselor energetice, împreună cu abordarea nevoilor sociale și a problemelor climatice corespunzătoare, stimulând necesitatea de a investi în soluții pe termen lung, care să permită diversificarea pieței energetice, precum și într-o perspectivă care să asigure eficiență și disocierea de lanțurile energetice poluante și instabile”, a declarat secretara de stat.
De asemenea, secretara de stat a reamintit că în această vară Adunarea Generală a Națiunilor Unite a recunoscut un mediu curat, sănătos și durabil ca un drept fundamental al omului. „Acțiunile comune ale statelor trebuie să fie orientate spre perspectivele traseului făcut pentru angajamentele COP26 de la Glasgow, să avansăm cu instrumentele de adaptare la climă și de atenuare pentru a aborda provocările schimbărilor climatice cu care ne confruntăm. Multiplele crize prin care trecem, inclusiv războiul de la hotar, ne obligă să căutăm soluții simultane”, a continuat viitoarea ministră.
Prima masă rotundă ministerială la nivel înalt s-a soldat cu un apel colectiv de a intensifica sprijinul acțiunilor climatice
Reuniunea COP27 are drept scop stabilirea direcției globale privind ambiția și punerea în aplicare a atenuării schimbărilor climatice, care ar trebui luate până în anul 2030. Ședința a început cu prezentarea Raportului ONU privind succesele atinse în vederea realizării obiectivelor Acordului de la Paris (2015) și care a constatat că lumea este departe de a rămâne sub obiectivele de temperatură de 1.5°C. Conform Raportului, implementarea angajamentelor actuale de către guverne duce la creșterea emisiilor cu 10,6% până în 2030 și va conduce la încălzirea temperaturii cu 2,5°C până la sfârșitul secolului. La fel, s-a constatat că lumea înclină curba emisiilor de gaze cu efect de seră în jos, dar aceste eforturi sunt insuficiente pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5°C.
Zilnic, la reuniunea COP27 se desfășoară ședințe tematice: Ziua adaptării, Ziua mitigării, Ziua finanțării, Ziua decarbonizării și energiei etc., axate pe atingerea sarcinilor asupra subiectelor zilei. O sarcină nouă constă în monitorizarea implementării politicilor de adaptare și mitigare.