Ministerul a cedat? Rațele și gâștele, inclusiv cu statut de specie vulnerabilă, incluse în cotele de vânătoare
Ordinul ministrei Mediului privind cotele de vânătoare a fost publicat în Monitorul Oficial, astfel sezonul de vânătoare 2021-2022 a început. Deși în ordinul suspus consultărilor publice la începutul lunii noiembrie se permitea doar vânatul la iepure de câmp, fazan, porumbel gulerat și mistreț, în cel publicat în monitorul official se regăsesc și gâștele și rațele. Experta de mediu Silvia Ursul consideră că permiterea vânătorii la rațe și gâște ar fi o cedare a Ministerului în fața presiunii vânătorilor.
Totodată, potrivit ei, „este îngrijorător faptul că inițial s-a propus spre consultare publică o altă versiune a ordinului, și anume cea în care erau specificate cotele de vânătoare la porumbel sălbatic, fazan și iepure de câmp. Proiectul acesta de ordin a fost propus spre consultare în perioada 5.11 – 12.11, după care a apărut în formulă finală azi (26.11.2021), conținând noi specii și noi cote. Opinia publică și organizațiile de mediu nu a fost consultate cu privire la aceste noi adăugiri, acestea pur și simplu au fost puse fără a fi consultate cu factorii interesați”, afirmă Ursul.
Experta spune că, potrivit procedurii, reprezentanții Ministerului trebuiau să organizeze consultări publice pentru ordinul în care au fost incluse cote noi.
Analizând atent lista speciilor observăm că s-a permis vânatul la următoarele specii de păsări: gâscă (gârlița mare, gâsca de vară); rață (rața mare, rața mică, rața cârâitoare, rața fluierătoare, rața sulițar, rața cu cap castaniu, rața lingurar), lișiță și găinușa de baltă. Două dintre ele sunt specii vulnerabile, lucru confirmat și de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Vorbim despre rața cu cap castaniu și rața sulițar, ambele incluse în raportul „Lista Roșie Europeană a Păsărilor”, lansat de către Birdlife International în octombrie 2021.
O altă îngrijorare a ornitologilor este faptul că în raionul Cahul numărul gâștelor și rațelor care poate fi recoltat este foarte mare și anume 240 de capete de gâscă și 1550 de rață, lișiță și găinușă de baltă. Potrivit Silviei Ursul aceste specii se găsesc în zona Lacului Manta, care face parte din Rezervația „Prutul de Jos”. Vânătorii au liber la vânat în zona protejată internațional, or, Lacul Manta și bălțile adiacente fac parte din situl Ramsar nr. 1029 „Lacurile Prutului de Jos” și, de asemenea, fac parte din Rezervația Biosferei „Prutul de Jos”.
„Este bine cunoscut faptul că deși partidele clasice de vânătoare sunt focusate pe o anumită specie, acestea stresează multe alte specii din jur și contribuie la fenomenul de hăituire, adică de alungare a păsărilor dintr-un loc în altul fără să le ofere posibilitatea de a se așeza și odihni. Întrucât gâștele și rațele sălbatice călătoresc sute de kilometri pe zi în această perioadă și consumă multă energie, ele au nevoie foarte mare de zone calme, unde se pot simți în siguranță pentru a se odihni și a-și reface forțele. Având în vedere numărul foarte mic și insuficient de zone umede pe care Republica Moldova le are, suntem de părere că acestea ar putea contribui la protecția reală a avifaunei doar în contextul unei minime activități de vânătoare care exclude speciile de rață și gâscă”, afirmă Silvia Ursul.
Totodată, experta mai spune că lipsa deranjului uman și inclusiv a vânătorii în zonele umede pot crește substanțial succesul de supraviețuire a speciilor care își petrec iarna în Republica Moldova.
Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial se mai permite vânătoarea la iepure de câmp, fazan și porumbel gulerat pe terenurile de vânătoare preponderent neîmpădurite, atribuite asociațiilor de vânători și pescari, de către autoritățile administrației publice locale.
În fondul forestier de stat atribuit în folosință în scop de gospodărire cinegetică (pădure arendată) se va permite vânatul la specia mistreț. De asemenea, nelimitată este cota de recoltare la vulpi și șacali. Ținem să precizăm că, vânătorii care vor ieși să împuște mistreți vor plăti câte 2500 de lei, fiecare.
Precizăm că, Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova anunțat acum câteva zile că va organiza o acțiune amplă de protest în toate centrele raionale din țară, dacă nu va fi deschis sezonul de vânătoare. Protestul urma să fie organizat sâmbătă, 27 noiembrie, deocamdată niciun membru al Societății nu a anunțat despre anularea protestului.