Mai scumpe, dar la fel de atractive. Cu panouri fotovoltaice avem energie verde și facturi mai mici
În condițiile în care curentul electric continuă să fie scump, tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova se orientează către energia regenerabilă, pentru a reduce cheltuielile. Panourile fotovoltaice se numără printre alternativele prietenoase buzunarului, dar și mediului, disponibile la noi în țară, care asigură energie electrică pentru consum, cu un grad mai mic de poluare.
Panourile solare reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de producere a energiei electrice proprii. Fotovoltaicele funcționează în doi pași simpli: folosesc radiația solară și o transformă în energie electrică, iar celulele fotovoltaice captează energia și o convertesc în electricitate.
Ca urmare a creșterii costurilor atât în lume, cât și în Republica Moldova, panourile fotovoltaice devin o alternativă din ce în ce mai convenabilă și solicitată pentru asigurarea cu energie electrică. Mai mult, comparativ cu alți combustibili, energia solară este inepuizabilă, regenerabilă și nepoluantă.
Potrivit lui Vladimir Ursu, director executiv al Asociației „Renașterea Rurală”, prețul per kilowatt pentru panourile fotovoltaice în Moldova variază de la 1000 până la 2000 de euro, în funcție de calitatea acestora. Acest cost, comparativ cu anii precedenți, a crescut cu aproximativ 30% .
Deși investiția inițială nu este mică, aceasta se răscumpără în timp scurt prin reducerea esențială a facturii la electricitate, motiv pentru care panourile fotovoltaice continuă să prezinte interes atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatorii casnici. Pentru a-și reduce și mai mult costurile legate de energie, mulți conaționali aleg să-și instaleze suplimentar pompe de căldură, aer sau apă.
Investiție avantajoasă pentru producători agricoli, dar și pentru consumatori
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține producătorii de energie din surse de regenerabile, asigurându-le un tarif fix per kilowatt pe o perioadă de 15 ani. Exemple de succes ale mai multor producători găsim în capitală și în alte localități din republică.
Gheorghe Cimbru este fermier în orașul Codru, municipiul Chișinău, iar în 2013 a decis să-și instaleze panouri fotovoltaice. Deși nu avea cunoștințe tehnice în domeniu, a considerat că investiția și efortul necesare instalării panourilor îi vor aduce beneficii pe termen lung. Contactat de Ecopresa, Gheorghe Cimbru spune că astăzi, nouă ani mai târziu de la investiție, presupunerea i s-a adeverit, astfel că în gospodăria lui aproape că nici nu mai are cheltuieli pentru consumul de energie.
O experiență asemănătoare are și Adrian Nicșan, profesor de informatică în cadrul Centrului de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale din Capitală. Interesul față de panourile fotovoltaice i-a apărut în ultimii trei ani, însă a decis să își instaleze panouri acum cinci luni, în contextul majorării costurilor la energia electrică. Adrian Nicșan a spus pentru redacție că panourilor fotovoltaice l-au costat aproximativ 60.000 lei, însă deja simte schimbări în bine la nivel financiar. Instalarea propriu-zisă a panourilor pe acoperișul casei i-a luat doar două zile, însă tot procesul, de la contractarea firmei pentru montare și până la rezultatul final, a durat aproximativ două luni.
Potrivit ultimelor datelor ANRE (2018), în Republica Moldova există 58 de producători eligibili de energie electrică din surse regenerabile, dintre care majoritatea (36) dețin instalații fotovoltaice.
Daniela Canțîr, stagiară Ecopresa