fbpx

Mai mulți arbori afectați de ciupercă au fost tăiați în Chișinău. Oamenii – contra, specialiștii – pro

 Mai mulți arbori afectați de ciupercă au fost tăiați în Chișinău. Oamenii – contra, specialiștii – pro
Susține Ecopresa, distribuie!

Angajați ai „Asociației de gospodărire a spațiilor verzi” Chișinău au tăiat 23 de copaci cu diametrul cuprins între 44 cm și 108 cm de pe străzile Armenească și Mitropolit Varlaam din centrul Chișinăului.

Tăiere copaci, str. Armenească. Foto: Tatiana Cataranciuc
Tăiere copaci, str. Armenească. Foto: Tatiana Cataranciuc
Foto: Ecopresa
Foto: Ecopresa

Jurnaliștii Ecopresa au fost sesizați cu privire la acest caz de către o locuitoare a capitalei, care a fost martoră la tăierile din zona respectivă și care era îngrijorată de acțiunea autorităților. 

Aici, pe strada Armenească, erau mulți copaci, era verde, umbră. O mare parte din ei au fost tăiați, iată acum iar au tăiat copaci. Eu așa terorism încă nu am văzut. Înțeleg un copac, doi, dar chiar atâția… Vara, pe porțiunea aceasta de drum, nu reziști nici 15 minute, fiindcă este foarte cald și nu sunt copaci care să țină umbră și răcoare. Au tăiat copaci de pe strada Vasile Alecsandri, strada 31 august, strada Tighina, Alecu Russo – asta-i catastrofă ce fac ei!”, spune Tatiana Cataranciuc, martor ocular.  

Ajunși la fața locului, am discutat cu mai mulți martori, printre care și angajata unui centru comercial din apropiere, care ne-a spus că arborii în cauză reprezentau un pericol pentru trecători, provocând inclusiv prejudicii materiale.  

Ei sunt putrezi toți. Timp de două săptămâni, aici a fost controlul și a analizat. Eu lucrez de 15 ani aici, știți de câte ori am chemat eu ambulanța? Au fost cazuri când a căzut copacul peste o doamnă, când a căzut copacul peste mașina cuiva și a blocat drumul”, spune femeia. 

Foto: Ecopresa
Foto: Ecopresa

Într-un răspuns oferit redacției Ecopresa, Agenția de Mediu precizează că tăierile au fost autorizate, iar motivul intervențiilor silvotehnice este potențialul pericol pe care îl prezintă arborii. 

De vină e vârsta arborilor 

Am discutat cu Petru Vinari, reprezentantul Societății Ecologice Biotica. El ne-a explicat că arborii au o vârstă de exploatabilitate și, astfel, cu cât aceștia înaintează în timp, cu atât ei devin mai vulnerabili în fața dăunătorilor. „Cum este cazul arborilor de pe străzile Armenească și Mitropolit Varlaam – cam toți sunt afectați de ciupercă”. Prin urmare, arborii care trec de o anumită vârstă pot fi doborâți cu ușurință de vânturile mai puternice, iar de cele mai dese ori cad bucăți de copaci sau crengi peste oameni sau obiecte.

Foto: Ecopresa
Trunchiul unuia dintre arborii care au fost tăiați de pe străzile Armenească și Mitropolit Varlaam. Foto: Ecopresa

Pentru a preveni astfel de incidente, este foarte important ca starea de sănătate a arborilor să fie monitorizată începând cu plantarea lor. 

„Ar fi indicat pe viitor să fie înregistrată specia, locul, timpul exact când s-au plantat arborii, pentru ca oamenii – pe baza unui registru, să vadă vârsta de exploatare la care au ajuns copacii și să nu fie necesară intervenția cu tăieri după ce deja s-au produs anumite daune – a căzut un trunchi sau o ramură etc.”, a explicat Petru Vinari.  

De asemenea, el a mai menționat și faptul că este necesară aplicarea tratamentelor de igienizare, pentru a menține arborii sănătoși.   

La copaci, tratamentele se aplică prin tăieri. Există mai multe tipuri, precum: tăieri de igienizare, de conducere (în cazul în care arborele are nevoie să fie condus – ramurile de jos se taie, pentru a permite coroanei să se dezvolte mai sus), de regenerare (arborii sunt tăiați pentru a fi regenerați atunci când ajung la vârsta exploatabilității – o vârstă la care deja creșterea lui nu mai este semnificativă, cu excepția arborilor seculari și a celor care cresc în condiții prielnice), elagaj (îndepărtarea crengilor uscate de la baza coroanei arborelui)”.  

Cum „salvăm” un arbore tăiat?  

În cazul în care arborii sunt grav afectați de dăunători și se ajunge la acțiuni de tăiere a acestora, atunci este important să fie efectuată o analiză, pentru a vedea starea în care se află rădăcina acestor arbori.  

Dacă se vede că doar trunchiul a fost afectat, iar rădăcina este sănătoasă, cel mai bine ar fi de mers pe varianta de regenerare naturală – să-i dăm copacului timp și, ulterior, să îl tratăm cu tăieri de conducere, ca să nu trebuiască neapărat să plantăm încă un puiet în loc. Lăstarii care cresc din buturugă pot fi și 10 și 100 la număr, de aceea, după un anumit timp, se înlătură lăstarii și se lasă 1-2, cei mai viguroși. Ei cumva rămân a fi viitorul trunchi al copacului. 

În cazul în care rădăcina este bolnavă, atunci ea se scoate și în locul respectiv ar fi bine să fie plantați arbori/arbuști, conform proiectului de amenajare pe care l-a avut locul acela până atunci”.

Foto: Petru Vinari
Exemplu de regenerare naturală a unui copac care a fost tăiat – în partea stângă. Alături a fost plantat un puiet – în partea dreaptă. Foto: Petru Vinari

Masă lemnoasă vândută la preț redus  

Potrivit lui Tudor Gîrbu, șeful Î.M. „Asociația pentru gospodărire a spațiilor verzi”, crengile sunt transformate în rumeguș.  

O parte din lemnul care este viu, sănătos este reutilizat în lucrările de reparare a băncilor din parcuri sau a terenurilor de joacă pentru copii. Pe de altă parte, lemnul bolnav, care nu poate fi refolosit – este dus la compostare”.  

Masa lemnoasă este vândută în mod prioritar angajaților întreprinderii. „Conform unei decizii a Consiliului Municipal, noi eliberăm muncitorilor noștri – nu din contul salariilor, dar contra-plată – cu reducere de 50%, până la 6 metri cubi de lemn. Cantitatea de lemn rămasă, lucru care rar se întâmplă, este vândută agenților economici, iar banii obținuți sunt folosiți pentru dezvoltarea întreprinderii, de exemplu, pentru repararea utilajelor tehnice necesare”.  

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Mariana Panea