fbpx

Locuitorii vor primi gratuit containerele de gunoi. În nouă localități din țară s-a lansat un proiect de colectare separată a deșeurilor menajere

 Locuitorii vor primi gratuit containerele de gunoi. În nouă localități din țară s-a lansat un proiect de colectare separată a deșeurilor menajere

Foto: FB/Apiam Moldova

Susține Ecopresa, distribuie!

În nouă localități din R. Moldova a fost lansat un proiect pilot de colectare separată a deșeurilor menajere, cu scopul promovării principiului European de Răspundere Extinsă a Producătorului (REP).

Astfel, începând cu 1 noiembrie a acestui an, locuitorilor celor nouă localități selectate pentru pilotare li se oferă containere de gunoi în mod gratuit, la care pot depozita deșeurile de ambalaje: sticlă, plastic, polietilenă, metal etc. Conținutul acestor containere este evacuat pentru sortare și procesare ulterioară de către un operator autorizat – Salubris Grup.

În prima etapă a proiectului, locuitorii celor nouă localități vor fi rugați să separe deșeurile de ambalaje de alte deșeuri menajere. Cu toate acestea, în viitor, numărul și varietatea containerelor va crește – în funcție de diferite fracțiuni și tipuri de deșeuri.

Foto: FB/Apiam Moldova

Asociatia de Responsabilitate Extinsa a Producatorilor si Importatorilor de Ambalaje in RM (APIAM) va asigura finanțarea pentru infrastructura de colectare, evacuare și sortare a deșeurilor de ambalaje, va organiza o campanie de educație și informare în rândul populației.

APIAM  este o asociație obștească non-profit. Înființată in anul 2018 de către entități comerciale implicate in producția/importul de ambalaje si mărfuri ambalate.

Scopul APIAM este de a promova cea mai bună experiență Europeană și sprijin legislativ pentru înființarea în Republica Moldova a unui sistem de colectare și eliminare a deșeurilor de ambalaje pe baza responsabilității extinse a producătorului, care funcționează cu succes în Uniunea Europeană.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!