Lemne fără restricții în acest sezon. De unde le cumpărăm și care sunt prețurile?
Procesul de cumpărare a lemnului de foc a revenit la formula obișnuită – restricțiile de anul trecut care limitau achiziționarea la maxim 5 metri steri au fost eliminate. Mai mult, acum îl putem găsi nu doar la ocoalele silvice, dar și la agenți economici.
Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat însă pentru Ecopresa că tăierile în păduri vor avea loc în limitele cotelor planificate pentru anul curent, aprobate de Agenția „Moldsilva”, iar mai mult decât cele planificate nu va accepta spre tăiere.
Privind impunerea unor limite de procurare a lemnului de foc, „această opțiune deocamdată nu este examinată – depinde de evoluția lucrurilor pe parcursul sezonului”, spune ministra.
Lemne mai scumpe?
Anul acesta, prețurile pentru lemnul de foc sunt mai mari și urmează să mai crească.
Atât ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, cât și directorul Agenției „Moldsilva”, Valeriu Caisîn, au explicat pentru Ecopresa că, în viitorul apropiat, lemnul de foc se va scumpi din cauza prețurilor mai mari la carburanți și lubrifianți. Deocamdată, întreprinderile silvice vând lemne la prețuri stabilite în aprilie 2023.
Ministra a dat asigurări însă că familiile aflate în dificultate, cu venituri modeste, vor beneficia de compensații din partea statului, ca să poată cumpăra lemne de foc. Deocamdată, nu s-a stabilit care va fi valoarea compensației în sezonul rece care se apropie. În sezonul rece anterior, compensația pentru lemne de foc a constituit 700 de lei pentru o familie.
Cât costă lemnele la întreprinderile silvice?
Prețurile pentru masa lemnoasă variază acum între 370 – 1 250 de lei, față de 350 – 875 de lei în anul trecut.
Potrivit Direcției buget, finanțe și evidență contabilă a Agenției „Moldsilva”, speciile tari de lemn de foc se vând la momentul actual la prețuri cuprinse între 750 – 1 250 de lei pentru un metru ster, franco-parchet.
Speciile moi de lemne sunt mai ieftine – la un preț de 370 – 750 de lei pentru un metru ster, franco-parchet.
Să înțelegem termenii
Lemnul franco-parchet este lemnul care se află în pădure, la locul în care a fost recoltat.
Lemnul franco-depozit intermediar este lemnul scos de la locul recoltării, dar care este depozitat la drumurile de acces pentru populație.
Lemnul franco-depozit final este cel transportat la ocoalele silvice. De obicei, acestea se află la distanțe de 10-20 de kilometri de la locul recoltării masei lemnoase.
Speciile tari de lemn sunt salcâmul, stejarul, frasinul, ulmul, nucul, arțarul.
Speciile de lemn moale sunt teiul, plopul, salcia.
Specii rășinoase de lemn sunt brazii, pinii, molizii.
Un metru ster (în popor, calchiat din limba rusă, i se zice „scladometru”) este egal cu aproximativ 0,66 metri cubi de lemn.
În preț, însă, nu intră și costurile pentru transportare, încărcare și descărcare. Mai mult, potrivit lui Valeriu Caisîn, întreprinderi silvice dotate cu tehnică și personal pentru acest serviciu sunt puține. Astfel, cumpărarea lemnelor în ocoalele silvice presupune logistică și costuri suplimentare.
Prețurile lemnelor vândute de întreprinderile silvice sunt indicate pe site-ul Agenției „Moldsilva” – silvicultura.md. Acestea diferă nesemnificativ de la o întreprindere la alta și se stabilesc, în special, în funcție de numărul de angajați și regiune.
Pentru a afla exact prețul lemnelor dintr-o anumită întreprindere silvică, accesăm pe site-ul silvicultura.md rubrica „Întreprinderile din subordinea Agenției”, apoi categoria „Produse și servicii”. Aici găsim în formatul pdf „Catalogul prețurilor masei lemnoase pentru anul 2023”.
Mai scump, mai comod, deseori ilegal
Prețul lemnelor vândute de agenții economicii variază între 670 – 1 800 de lei pentru un metru ster. Acestea sunt, de regulă, despicate și aduse direct la poartă.
Potrivit conducerii Agenției „Moldsilva”, lemnul de foc vândut prin intermediul diverselor platforme de comercializare ar putea fi obținut ilegal și nu întotdeauna ar avea acte de proveniență.
Lemnul din regiunea transnistreană, mai ieftin și necontrolat
Valeriu Caisîn menționează că unii agenți economici aduc lemne din regiunea transnistreană la un preț mai mic. Astfel, se creează o concurență neloială pe piața lemnelor.
„Noi suntem afectați de importul de lemn din regiunea transnistreană. Comercianții îl aduc prin punctele de trecere de la Ștefan Vodă și de la Rezina. Sunt puse în vânzare cantități mari de lemne. Este o concurență neloială și apare pe piață lemnul care, ca și durabilitate, nu este foarte bine asigurat – nu știm dacă această masă lemnoasă provine din tăieri legale sau ilegale. Acest fenomen există, este amplu, iar organele de control trebuie să se ocupe de combaterea fenomenului”, a menționat directorul Agenției „Moldsilva”.
În regiunea transnistreană, lemnele de foc sunt mai ieftine, deoarece muncitorii care adună lemnul ar fi mai prost plătiți față de cei din dreapta Nistrului, presupune Valeriu Caisîn. Autoritățile din Republica Moldova nu pot reglementa prețul lemnelor de foc vândute de ocoalele silvice din stânga Nistrului.
Atenție la escroci!
O altă problemă legată de cumpărarea lemnelor de la intermediari sunt escrocheriile. Anul acesta au fost înregistrate cel puțin două cazuri în care oamenii au achitat pentru lemn, însă acesta nu a fost livrat. Este vorba despre o schemă aplicată de doi deținuți din penitenciarul de la Leova, dar și de unul din penitenciarul din Brănești – aceștia au „vândut” lemne în valoare de peste 140 000 de lei (Ecopresa a publicat și un material pe acest subiect, îl puteți accesa aici).
Unde putem sesiza nereguli?
Lemnul va putea fi livrat doar pe parcursul zilei. Orice transportare pe timp de noapte este ilegală și trebuie sesizată.
Oricine dispune de informații despre nereguli în procesul de vânzare, tăieri ilicite sau trafic de lemne este îndemnat să facă o sesizare la Poliție (112). De asemenea, puteți apela la Linia Verde a Inspectoratului pentru Protecția Mediului (022 22 69 51), la Linia Națională Anticorupție (24/24) a Centrului Național Anticorupție (080055555) sau la Linia Anticorupție „Moldsilva” (08:00 – 17:00, luni-vineri), la numărul de telefon: 022 211-311.
Potrivit datelor oficiale, consumatorii folosesc anual, în sezonul rece, aproximativ 1 milion de metri steri de masă lemnoasă.
În Republica Moldova, la încălzirea locuințelor, cel mai des se utilizează lemnul de foc – 72%, după care urmează cărbunele – 31%, și gazul – 26%.
Peste 80% din lemn este furnizat de cele 24 de întreprinderi silvice regionale din gestiunea Agenției „Moldsilva”. Într-o cantitate mai mică îl găsim la primăriile care dețin o parte din terenurile împădurite, dar și la Administrația de Stat a Drumurilor, care deține copacii defrișați pentru securitatea traficului sau în timpul construcției drumurilor.