fbpx
Susține Ecopresa, distribuie!

Cum este vândut lemnul de foc în republică. Guvernul a lansat pe acest subiect și o linie verde 

DE DANIELA MORARI
Sursa foto: 999.md
Mai multă claritate în procedura de cumpărare a lemnului de foc. Prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova (pct. 4) din 5 septembrie 2022, a fost stabilită limita de comercializare pentru persoane fizice – per gospodărie casnică – în volum de până la 5 metri steri de masă lemnoasă, în două tranșe. Lemnul de foc este vândut de întreprinderile silvice din subordinea Agenției „Moldsilva”.
Linia Verde deja pusă în funcțiune
Pentru a răspunde la întrebările cetățenilor privind toate aspectele utile despre asigurarea cu lemnul de foc, Guvernul a lansat o linie verde (0 800 101 01). Oamenii vor putea folosi Linia Verde pentru a afla detalii sau pentru a clarifica anumite întrebări legate de modalitatea de cumpărare, prețuri, cantitatea de lemn disponibilă etc. Tot aici pot suna cei care observă tăieri ilicite sau nereguli în procesul de distribuire a lemnului.

De la 350 și până la 875 de lei pentru un metru ster de lemn. Fără servicii de transportare sau despicare

Potrivit catalogului de prețuri din fiecare întreprindere silvică, în anul curent, lemnul de specii tari costă între 550 lei și 875 de lei per metru ster. Pentru lemnul moale, prețurile sunt între 350 și 475 de lei per metru ster. Întreprinderile silvice vând lemn doar gospodăriilor casnice, dând prioritate celor defavorizate, precum și instituțiilor publice (primării, grădinițe, școli, instituții medico-sanitare publice).

Să ajungă lemn tuturor. Măsuri de prevenire a neregulilor

Lemnul va putea fi livrat doar pe parcursul zilei. Orice transportare pe timp de noapte este ilegală și trebuie sesizată. Conform Planului de acțiuni al Guvernului pentru aprovizionarea cu lemne de foc pentru perioada rece 2022-2023, cei care transportă masă lemnoasă trebuie să aibă cu ei și facturile fiscale eliberate de întreprinderile silvice, cu IDNP-ul și numele cumpărătorilor, cu indicarea volumului transportat.

De asemenea, potrivit unei decizii anterioare, din luna iulie 2022, agenții economici nu mai pot cumpăra de la „Moldsilva” lemn de foc pentru comercializare.

Oricine dispune de informații despre nereguli în procesul de vânzare, tăieri ilicite sau trafic de lemne, este îndemnat să facă o sesizare apelând Linia Verde, pe numărul 0 800 101 01 (09:00-20:00, luni-vineri). De asemenea, pot fi anunțate poliția (112), Linia Națională Anticorupție (24/24) a Centrului Național Anticorupție (080055555), sau Linia Anticorupție Moldsilva (08:00-17:00, luni-vineri), pe numărul 022 211-311.

Surse foto: Facebook.com/ Inspectoratul Pentru Protecția Mediului (stânga) și 999.md (dreapta)

Este de notat că au fost intensificate verificările privind provenința masei lemnoase (inclusiv cea transportată) și controale inopinate în pădure. Amenda pentru tăieri ilegale este de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore și de la 300 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice, iar în perioada următoare vor fi anunțate sancțiuni majorate.

Ce facem dacă nu ne-am înscris în listă?

Potrivit directorului Agenției „Moldsilva”, Valeriu Caisîn, listele primite de la primării sunt prioritare. Însă, după ce va fi vândut lemn de foc pentru persoanele din categoriile social-vulnerabile, și celelalte gospodării casnice vor putea procura. Astfel, toți cei care se încălzesc cu lemn, vor avea masă lemnoasă, ne asigură autoritățile.

Prețuri similare cu anul trecut, lemn în baza listelor

Prețul unui metru ster de lemn pentru foc variază în funcție de specia arborelui, lemnul tare fiind mai scump. Totodată, prețul variază și în funcție de locul de unde a fost recoltată masa lemnoasă.

Să înțelegem termenii!

Lemnul franco-parchet este lemnul care se află în pădure, la locul în care a fost recoltat.

Lemnul franco-depozit intermediar este lemnul scos de la locul recoltării, dar care este depozitat la drumurile de acces pentru populație.

Lemnul franco-depozit final este cel transportat la ocoalele silvice, de obicei, acestea se află la distanțe de 10-20 de kilometri de la locul recoltării masei lemnoase.

Speciile tari de lemn sunt stejarul și salcâmul.

Specii de lemn moale sunt teiul, plopul, salcia. Specii rășinoase de lemn sunt brazii, pinii, molizii.

Metru ster (în popor, calchiat din limba rusă, i se zice „scladometru”) este egal cu aproximativ 0,66 metri cubi de lemn.

Edineț

La Edineț, de exemplu, lemnul tare este comercializat la prețul de 840 de lei pentru un metru ster, fără serviciul de transportare, încărcare și descărcare. În același timp, teiul (lemn moale) se vinde la prețul de 513 lei pentru un metru ster, iar plopul (lemn moale) – la prețul de 486 de lei pentru un metru ster. Speciile rășinoase de lemn (coniferele) se comercializează la prețul de 513 lei pentru un metru ster.

Nicoleta Stanciuc, secretară la Întreprinderea Silvică Edineț, a precizat că prețul lemnului de foc este și va fi același pentru toți - și pentru gospodăriile înscrise pe listele de la primărie și pentru acei neînscriși. Deocamdată, fiecare gospodărie primește câte 3 metri steri de lemn.

Bălți

Lucrări silvo-tehnice (tăierea copacilor uscați, bolnavi etc.) din care să rezulte lemn au început la Întreprinderea pentru Silvicultură Bălți. Lemnul de foc este franco-parchet, adică se găsește direct în pădure. Prețul este de 756 lei pentru un metru ster de lemn de foc din specii tari și de 486 de lei pentru un metru ster din specii moi. Speciile rășinoase de lemn se vând la prețul de 378-540 de lei pentru un metru ster. Întreprinderea nu dispune de transport pentru livrarea producției lemnoase. În primul rând, spun cei de la Bălți, lemnul de foc se vinde persoanelor care au fost incluse în listele de la primărie, iar cei care nu se regăsesc în aceste liste vor trebui să se înscrie în ele.

Orhei

Potrivit lui Haralambie Ghenciu, director interimar al Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei, aici lemnul de foc din specii tari se vinde la prețul de 700 de lei, pentru un metru ster, franco-parchet. Lemnul de specii moi este comercializat la prețul de 450 de lei pentru un metru ster. „Pentru a primi lemne de foc, oamenii trebuie să se înscrie în listele de la primărie, apoi primăria transmite aceste liste întreprinderii silvice. Oamenii vor afla de la primărie când și câți pot să vină la ocolul silvic ca să ridice lemnele. În baza facturii și a bonului de plată, ei se duc în pădure să-și ia lemnele”, a specificat Haralambie Ghenciu.

În cazul unor încălcări, orice persoană poate sesiza organele competente. Listele vin de la primărie cu ștampilă, eu nu pot să modific nimic în ele. Primesc lemne doar persoanele din liste, a subliniat Haralambie Ghenciu.

Sursa foto: lemnefociasi.ro

Cimișlia

Liuba Ceban, secretară la Întreprinderea Silvo-Cinegetică Cimișlia, a precizat că și la ei lemnul de foc se eliberează populației în baza listelor întocmite la primării. „Atunci când este lemn avizat de șefii ocoalelor silvice, responsabili de primărie contactează persoanele înscrise în listă și le comunică unde trebuie să se ducă după masa lemnoasă. Prețul pentru un metru ster variază între 729 – 864 de lei. Prețurile nu includ servicii de transport și de încărcare a masei lemnoase”, a specificat Liuba Ceban.

Hâncești

Surse de la Întreprinderea pentru Silvicultură „Hîncești-Silva” au precizat că, pentru a beneficia de lemn de foc, oamenii trebuie să se adreseze la primărie, unde se întocmesc listele persoanelor care urmează să cumpere masa lemnoasă. Întreprinderea pentru Silvicultură „Hîncești-Silva” va anunța primăria din localitate când urmează să fie furnizat lemnul de foc, iar primăria va informa oamenii în ce zi și unde trebuie să se prezinte pentru a cumpăra masa lemnoasă.

Prețul unui metru ster de lemn tare, comercializat de întreprindere, este de 660 de lei. În același timp, lemnul de arțar american, mesteacăn, nuc, cireș, vișin turcesc, măr, păr, prun se vinde la prețul de aproximativ 463 de lei pentru un metru ster. Lemnul de specii moi costă 352 de lei pentru un metru ster, iar lemnul de foc din specii rășinoase se vinde la prețul de 389 de lei pentru un metru ster.

După măsurile de criză, Guvernul va elabora un program de tranziție

Potrivit datelor oficiale, consumatorii folosesc anual în sezonul rece aproximativ 1 milion de metri steri de masă lemnoasă. Pentru a asigura accesul populației la lemnul de foc, în acest an Agenția „Moldsilva” va acoperi circa 800 de mii de metri steri din volumul necesar. În acest scop, Guvernul a decis ca lucrările silvotehnice în fondul forestier național planificate pentru primăvara lui 2023 să fie efectuate mai devreme.

„Înțelegem că utilizarea lemnului din fondul forestier național pentru încălzire nu poate reprezenta o soluție permanentă. Această măsură reprezintă mai degrabă o excepție, în condițiile crizei energetice prin care trece Republica Moldova în acest moment. De aceea, Guvernul va elabora un program de tranziție accelerată către utilizarea biomasei recoltate din sectorul agricol, inclusiv prin extinderea plantațiilor rapid crescătoare, în paralel cu alte măsuri ce vizează creșterea eficienței energetice și valorificarea resurselor regenerabile în gospodării”, a spus Dumitru Udrea, secretarul general al Guvernului.

Volumul de lemn de foc disponibil pentru vânzare poate fi găsit pe pagina web a Agenției „Moldsilva”.

Sursa foto: moldsilva.god.md (capturi de ecran din data de 7 septembrie 2022)

Susține Ecopresa, distribuie!