fbpx

Lege istorică votată în ciuda protestelor de luni de zile

 Lege istorică votată în ciuda protestelor de luni de zile

Sursa foto: Caleaeuropeană.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Miniștrii mediului din UE au votat pentru adoptarea Legii privind restaurarea naturii, în ciuda protestelor îndelungate din partea fermierilor. Această lege prevede restaurarea a cel puțin 20% din suprafața terestră și maritimă a țărilor UE, oferind șansa florei și faunei să revină în habitatele lor naturale.

Fermierii au protestat vehement, susținând că legile ecologice și climatice ale UE îi duc la faliment, deoarece s-ar putea să fie nevoiți să renunțe la o parte din terenurile și pășunile lor.

Sabien Leemans, ecologistă din cadrul organizației World Wildlife Fund, a salutat acordul: „Este un document istoric, deoarece stabilește obiective juridic obligatorii pentru țările membre ale UE privind începerea restaurării multor ecosisteme degradate, de la păduri la ape dulci. Există speranța că natura se va întoarce în orașe, iar insectele polenizatoare vor reveni pe câmpuri.”

Legea privind restaurarea naturii a fost adoptată definitiv luni, la reuniunea miniștrilor mediului din Luxemburg. A primit sprijinul necesar al unei majorități calificate, reprezentând 15 din cele 27 de state membre și 65% din populația UE. Această măsură este parte a planului „Pactul Verde”, care urmărește să facă din UE un lider global în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pe termen lung, legea vizează restaurarea tuturor ecosistemelor din UE care necesită intervenții până în 2050. Capitalele țărilor UE vor trebui să prezinte la Bruxelles planurile lor naționale pentru implementarea acestor angajamente.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc