Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Inspirație și pasiune față de mediu – o tânără familie a construit o casă cu acoperiș de stuf
Nu mai este un secret pentru nimeni că acoperișurile ecologice sunt, în ultimul timp, la mare căutare. Însă, în majoritatea satelor din Republica Moldova, acestea au devenit o adevărată raritate a vremurilor în care trăim. Nu este și cazul soților Gommer din localitatea Seliște, raionul Nisporeni, care sunt un exemplu demn de urmat pentru tânăra generație. Aceștia au decis să le ofere copiilor un alt stil de viață, mult mai ecologic, astfel ei au construit o locuință și au acoperit-o cu stuf, având ca sursă de inspirație o casă bătrânească.
Locuința se află la poalele codrului, lângă un iaz și reprezintă pentru fiecare trecător prin preajmă un peisaj rustic desprins din basme. Aer curat, rezistență mare în timp, termoreglare naturală și un aspect unic – sunt doar câteva dintre avantajele pe care le are o casă cu un acoperiș de stuf.
Dragoste pentru natură cultivată în copilărie
Tudor Gommer, proprietarul casei, ne relatează că drept inspirație în folosirea stufului, în calitate de material pentru acoperirea locuinței, a fost casa bunicii, care la fel era acoperită cu stuf. „Vara, când era foarte cald, noi ne duceam tiptil acolo și ne culcam. În interior era atât de rece și bine, încât aveam senzația că lângă noi se află un ventilator. De asemenea, când eram mici aveam pepiniere și absolut toate erau acoperite în mod ecologic cu trestie. În copilărie, am avut ocazia să trăiesc în sânul naturii, fapt ce m-a impulsionat apoi să dezvolt această pasiune față de tot ce este natural și verde”.
Avantaje și diferențe uriașe
Printre avantajele pe care le-a observat proprietarul casei este că un asemenea acoperiș nu conduce sunetul și se simte prezența unui miros plăcut când instalezi acoperișul. „Absolut totul diferă, începând cu temperatura, calitatea aerului, izolarea fonică, impermeabilitatea și rezistența la condițiile meteo extreme. În același timp, cu toate că este mai costisitor și procesul este unul mai îndelungat și pe alocuri dificil, dar în schimb este mult mai durabil, nu are consecințe negative pentru mediul ambiant. Efortul merită, iar satisfacția de mai apoi că ai reușit să contribui, într-o oarecare măsură, la conservarea patrimoniului natural nu se compară cu nimic”.
Lipsa specialiștilor și costuri destul de mari
O problemă pe care a identificat-o Tudor Gommer pe parcursul lucrărilor a fost lipsa specialiștilor care ar putea să realizeze acest lucru calitativ. „În acea perioadă, eu nu am fost acasă și foarte multe etape de realizare nu au fost executate așa cum am convenit de la bun început, inclusiv luarea măsurilor. Cheltuielile sunt mari și implică materialele necesare, lucrările de întreținere. Cel mai greu este să găsești la noi aceste materiale, nu întotdeauna la îndemână. De aceea, ca să mă asigur de corectitudinea lucrărilor, voi acoperi încă o dată învelișul respectiv cu un strat de 15 cm de stuf și îi voi face o izolare în exterior. Astfel, atunci când va fi cald afară, în casă să fie răcoare și invers”.
Casa visurilor în stil ecologic
În viitorul apropiat, Tudor planifică să instaleze și niște panouri solare pentru un mediu mai sănătos și pentru a minimiza costurile. „Pe lângă faptul că am construit o saună din lemn rotund, pe viitor aș vrea neapărat să instalez și câteva panouri solare care ar fi mult mai econome și rentabile de întreținut, întrucât energia obținută de la soare este una bio și regenerabilă”.
Mesaj pentru cei de acasă
„Să fie atenți la mediul ambiant, pentru că – odată ce îl vom compromite – va fi mai dificil să-l restabilim la starea inițială. Cel puțin, ceea ce poate fi salvat – să încercăm să protejăm împreună. Iar investiția pentru o locuință acoperită cu stuf reprezintă una dintre soluțiile eficiente în acest sens”, concluzionează Tudor Gommer.
Vladimir Ursu, specialistul de la Asociația Obștească „Renașterea Rurală”, menționează că în Republica Moldova există puține practici la capitolul dat, deoarece sunt foarte puțini meșteri capabili să realizeze calitativ asemenea lucrări. Și, cu regret, această artă nu a fost transmisă următoarelor generații. Singurul dezavantaj al acestor acoperișuri ar fi incendiile. În schimb, acestea nu necesită prea multe lucrări de întreținere.
„În Europa și în țările scandinave, această idee este mult mai populară. Însă tehnologiile și metodele utilizate sunt mult mai scumpe, în comparație cu metodele tradiționale după care se realizează acoperișurile cu stuf aici, la noi. Acest concept nu este atât de răspândit în țară, dar este foarte benefic pentru mediu. Din punct de vedere energetic, este destul de eficient față de ardezie sau țiglă. Pe teritoriul țării, avem destul de mult stuf, dar el nu este valorificat. Este o plantă care se regenerează foarte repede. Decât să fie incendiate și să ardă totalmente, porțiunile de teren pe care crește stuf ar trebui să fie utilizate corespunzător”, specifică Vladimir Ursu.
Specialistul mai menționează că, în viitorul apropiat, planifică să construiască împreună cu asociația „Renașterea Rurală” o casă din cânepă industrială pe care o vor acoperi cu stuf.
În satul Seliște, Raionul Nisporeni sunt trei case acoperite cu stuf. Cea mai veche dintre ele datează din anul 1933. Cu toate că în ea nu mai locuiește nimeni, casa nu a fost demolată, ci a fost conservată. Este un adevărat vestigiu de artă pentru nepoții care vin vara la bunici. Fiecare dintre cele trei case are propriul farmec și reprezintă un etalon pentru viitoarea generație.