fbpx

Incendii forestiere: UE ajută Italia, Grecia, Albania și Macedonia de Nord să lupte împotriva incendiilor devastatoare

 Incendii forestiere: UE ajută Italia, Grecia, Albania și Macedonia de Nord să lupte împotriva incendiilor devastatoare

Foto: Profimedia

Susține Ecopresa, distribuie!

Pe măsură ce incendiile forestiere continuă să afecteze diferite regiuni din Mediterana și Balcanii de Vest, Comisia Europeană mobilizează rapid sprijin pentru a ajuta țările să limiteze răspândirea incendiilor și protejează viețile și mijloacele de trai,  transmite ec.europa.eu.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări în lupta împotriva incendiilor.

  • Două avioane Canadair de stingere a incendiilor din Franța au fost  trimise pe 4 iulie în zonele afectate din Italia pentru a începe operațiunile de stingere a incendiilor.
  • Două avioane de stingere a incendiilor din Cipru susțin Grecia, pe lângă o echipă de stingere a incendiilor pentru a sprijini operațiunile la sol.
  • Două elicoptere pentru a sprijini operațiunile din Albania vor fi trimise în Cehia și Olanda.
  • În plus, Slovenia trimite o echipă de 45 de pompieri în Macedonia de Nord.

Tot ajutorul este mobilizat prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, cu cofinanțarea de către Comisie a cel puțin 75% din costurile de transport.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Lucrăm 24 din 24 pentru a trimite ajutor, deoarece incendiile se aprind în toată Europa. Mulțumesc Ciprului, Cehiei, Franței, Sloveniei și Olandei pentru desfășurarea rapidă a avioanelor de luptă împotriva incendiilor, a elicopterelor și a unei echipe de pompieri pentru a sprijini Țările puternic afectate de incendiile forestiere. În acest moment, în timp ce mai multe țări mediteraneene se confruntă cu incendii, Protecția Civilă a UE se asigură că instrumentele noastre de stingere a incendiilor existente sunt utilizate la capacitate maximă. Acesta este un exemplu excelent de solidaritate a UE în momentele de nevoie”.

Aceste desfășurări vin în completarea operațiunilor de stingere a incendiilor coordonate de UE care sunt în curs de desfășurare în Turcia, precum și în Sardinia, Italia la sfârșitul lunii iulie. Hărțile prin satelit de la satelitul UE pentru gestionarea situațiilor de urgență Copernicus oferă sprijin suplimentar serviciilor de urgență pentru coordonarea operațiunilor.

Centrul de coordonare a răspunsurilor de urgență al Uniunii Europene 24/7 este în contact permanent cu autoritățile de protecție civilă din țările afectate de incendii pentru a monitoriza îndeaproape situația și a canaliza asistența UE.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!