fbpx

În preajma sărbătorilor de iarnă energia termică și electrică este utilizată în cantități mai mari. AEE vine cu recomandări cum să facem economii

Susține Ecopresa, distribuie!

În preajma sărbătorilor de iarnă energia termică și electrică este utilizată în cantități mai mari. În acest context, Agenția pentru Eficiență Energetică vine cu câteva sfaturi utile privind economisirea banilor la factura de căldură și lumină în perioada sărbătorilor.

  • Stingeți lumina atunci când nimeni nu se află într-o cameră. Mobilierul poate sta și pe întuneric.
  • Deconectați luminițele de la pomul de Crăciun pe timp de noapte sau în prima parte a zilei, pentru a economisi un pic de energie și a diminua riscul de incendiu.
  • Lăsați mașina! După masa de sărbătoare, faceți plimbări în aer liber cu toată familia. Pe jos, cu bicicleta sau cu sania, plimbările au un efect benefic asupra organismului.
  • Deconectați tehnica de uz casnic atunci când plecați în călătorii, excursii, vizite la țară. Chiar dacă nu sunt în funcțiune, electrocasnicele consumă energie cât timp stau în priză.

Recomandări de utilizare inteligentă a aparatelor de uz casnic în Noul An

  • Schimbați becurile din casă. Procurați doar becuri economice sau LED. Acestea funcționează mai mult şi consumă de patru-cinci ori mai puțină energie decât cele incandescente.
  • Nu amplasați frigiderul lângă surse de căldură (aragaz, cuptor sau calorifer). Așezați-l în cel mai răcoros loc posibil.
  • Evitați întotdeauna deschiderea ușii frigiderului fără rost sau pentru o perioadă lungă. De fiecare dată când ușa frigiderului este deschisă, intră aerul cald, iar frigiderul trebuie să consume mai multă energie pentru a compensa creșterea temperaturii din interiorul său.
  • Dezghețați alimentele în frigider. Acest lucru va permite dezghețarea alimentelor cu grijă, dar și răcirea interiorului frigiderului, micșorând munca depusă de compresor, respectiv asigurând o scădere a consumului de energie.
  • Dezghețați congelatorul. Curăţați frigiderul înainte ca gheaţa să ajungă la trei mm grosime.
  • Asigurați-vă că frigiderul se închide bine. Verificați cu regularitate chederele de cauciuc de la ușa frigiderului, pentru a asigura o etanșare mai bună a spațiului interior.
  • Folosiți maşina de spălat rațional. Setați programele la 40 de grade sau la un timp mai scurt de spălare și efectuați cu regularitate curățirea elementelor de încălzire pentru a nu permite depunerea calcarului pe ele.

    Sfaturi utile pentru prepararea bucatelor:
    1. Atunci când gătiți legume, nu folosiți o cantitate prea mare de apă (doar cât să le acopere), pentru a micșora cantitatea de energie consumată la încălzirea acesteia.
    2. De fiecare dată când preparați bucate, utilizați tigăi sau oale cu dimensiuni potrivite pentru cantitatea gătită.
    3. Folosiți întotdeauna capace, pentru a grăbi pregătirea alimentelor, consumând astfel și mai puțin gaz.
    4. Alegeți ochiul aragazului în dependență de dimensiunile vasului de gătit.
    5. Deconectați cuptorul cu câteva minute înainte ca alimentele să fie gata, deoarece temperaturile ridicate se mențin în cuptor o perioadă lungă de timp.
  • Nu lăsa deschise ușile de la intrarea în bloc. Aerisește casa scării din când în când, iar apoi închide geamurile, astfel încât să se păstreze căldura în sezonul rece.
  • Instalând termostate la calorifere și/sau un dispozitiv de setare a temperaturii locuinței, poţi face economii importante, deoarece poţi regla temperatura oricând doreşti.
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu