fbpx

În Guvern a fost creat un nou minister – cel al Energiei, condus de expertul Victor Parlicov

Susține Ecopresa, distribuie!

În noul Guvern, condus de Dorin Recean, a fost înființat un nou minister – al Energiei. Instituția este condusă de expertul în energetică, fost șef al Agenției pentru Reglementare în Energetică și directorul executiv al organizației obștești „Green City Lab”, Victor Parlicov.

Între prioritățile ministerului nou format vor fi prevenirea și atenuarea potențialelor crize energetice, inclusiv asigurarea achiziției și a stocurilor strategice de gaze naturale. Totodată, va fi întărit sistemul electroenergetic și gradul de interconectare cu România prin accelerarea lucrărilor la linia electrică 400 kV Vulcănești-Chișinău și începerea investiției în linia electrică 400kV Bălți-Suceava.

Echipa ministerului va trebui să definitiveze Strategia Energetică 2030 cu viziunea privind decarbonizarea sistemului energetic, precum și Planul național integrat privind energia și clima, pentru alinierea Republicii Moldova la Pactul Verde European. În plus, instituția va trebui să pună accent și pe digitalizarea sectorului energetic și creșterea securității informatice.

Printre prioritățile Ministerului Energiei se numără și crearea Fondului pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial, reducerea importurilor de energie electrică, crearea pentru consumatori a noilor oportunități de a deveni producători de energie din surse regenerabile și facilitarea investițiilor în tehnologii de stocare a energiei.

În programul de guvernare, publicat de premierul desemnat Dorin Recean, se mai menționează drept prioritate energetică dezvoltarea pieței concurențiale de energie electrică și pregătirea integrării pe piața internă a UE. De asemenea, reducerea vulnerabilității energetice prin compensarea costurilor și lansarea programului de subvenționare a măsurilor de eficiență energetică pentru consumatorii vulnerabili de energie.

Victor Parlicov a deținut funcția de Director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în perioada 2010-2014 și este membru de onoare al Asociației Regionale a Reglementatorilor în Energie (ERRA).

CITEȘTE ȘI: A fost învestit Guvernul condus de Dorin Recean. Care sunt prioritățile noului executiv în domeniul mediului

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu