Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Hidratarea pe caniculă: Rețete de băuturi răcoritoare pe care le poți prepara acasă și recomandările medicilor
Pe vreme toridă, hidratarea corectă este esențială pentru menținerea sănătății. Temperatura ridicată poate duce la deshidratare rapidă, în special la copii și persoane în vârstă. Consumul de fructe și legume în stare crudă ajută la hidratarea corectă și elimină senzația de sete continuă. Și, bineînțeles, băuturile răcoritoare naturale preparate în casă ne potolesc setea și ne asigură o senzație de bine, pentru că sunt delicioase – vă propunem câteva rețete. Găsiți în articol și mai multe recomandări pentru hidratarea și alimentația corecte pe timpul arșiței făcute de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Limonadă cu miere și mentă
Ingrediente: 2 lămâi, 1 litru de apă, 2 linguri de miere, câteva frunze de mentă proaspătă.
Mod de preparare: Stoarceți sucul din lămâi și amestecați-l cu apă și miere. Adăugați frunzele de mentă și lăsați la frigider pentru cel puțin o oră.
Apă cu castravete și lămâie
Ingrediente: 1 castravete, 1 lămâie, 1 litru de apă, câteva frunze de mentă.
Mod de preparare: Feliați castravetele și lămâia, adăugați-le în apă împreună cu frunzele de mentă. Lăsați amestecul la frigider pentru câteva ore.
Ceai verde răcit
Ingrediente: 2 pliculețe de ceai verde, 1 litru de apă, miere și/sau lămâie după gust.
Mod de preparare: Preparați ceaiul ca de obicei, lăsați-l să se răcească și apoi adăugați miere și/sau lămâie după gust. Puneți-l în frigider să se răcească complet.
Nu stăm la soare între orele 11.00 și 17:00
Pe vreme caniculară, plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice se recomandă doar în orele dimineții, până la ora 11:00, sau seara, după ora 18:00. Ar trebui evitate ieșirile din casă între orele 11:00 și 17:00.
Temperaturile înalte pot deregla echilibrul organismului, provocând stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnie, surmenaj fizic şi intelectual, leşin, deshidratare, oboseală generală, arsuri, erupţii, acutizarea multor boli netransmisibile. Cei mai vulnerabili sunt copiii și vârstnicii, cei cu boli cronice, gravidele.
Utilizăm mijloace de protecţie: pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie. Se recomandă ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai mic de 50% să fie aplicată cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplicată periodic la fiecare 2 ore.
Mențineți o igienă bună a corpului – frecvent sau la necesitate faceți duș/baie, recomandă ANSP.
Hidratare corectă și regim alimentar sănătos
Consumați zilnic cel puţin 2 litri de lichide (apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri) la temperatura aerului.
Asigurați-vă că aveți o rezervă adecvată de apă atunci când plecați în călătorii.
Evitați consumul de cafea, de băuturi alcoolice, inclusiv bere, de băuturi fierbinți.
Consumați zilnic fructe și legume în stare crudă – ele sunt o sursă de vitamine şi substanţe minerale importante pentru organism în timpul caniculei. De asemenea, acestea ne scapă de senzaţia de sete continuă, datorită efectului de eliberare treptată a apei din produsele vegetale.
Asigurați o alimentație cu conținut caloric redus (lactate, fructe, legume). Evitați consumul de alimente cu conținut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite sau afumate, a alimentelor procesate, de tip fast-food.
Mâncarea trebuie preparată imediat înainte de a fi consumată.
Grijă pentru copii, vârstnici și oamenii cu dificultăți de deplasare
Pe timpul caniculei, copiii sunt cei mai vulnerabili, din cauză că temperatura lor crește de 2-3 ori mai repede decât la adulți. Dați-i copilului să consume cât mai des lichide proaspete, chiar dacă nu le cere.
Evitați să lăsați un copil de până la 5 ani fără supraveghere, chiar și pentru perioade scurte, în automobile parcate la soare. Evitați deplasarea cu ei pe distanțe lungi, în vehicule fără posibilități de climatizare.
Evitați plimbările cu copiii mici în orele caniculare. Excludeți scăldatul copilului în apă rece.
Preparați mâncarea copilului imediat înainte de a fi consumată. Alimentația copilului trebuie să includă legume, fructe, decocturi din plante.
Aveți grijă ca vârstnicii și oamenii cu dificultăți de deplasare să aibă la dispoziție cel puțin 2 litri de apă potabilă pe zi.
Cei în etate sunt mai vulnerabili la temperaturile înalte din cauza metabolismului și procesului de termoreglare încetinit. De asemenea, bolile cronice pot fi agravate de caniculă. Este important să urmeze tratamentul prescris de medic și să consume suficiente lichide. În caz de agravare a stării generale, este necesară solicitarea asistenței medicale de urgență.
Autoare: Sabrina Spătaru, stagiară la Ecopresa