Guvernul a aprobat Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate. Ce prevede documentul?
Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate a fost aprobat, astăzi, de Guvern. Documentul stabilește un set de cerințe privind colectarea, reutilizarea, precum și valorificarea energetică sau reciclarea anvelopelor uzate. Printre acestea este și obligația agenților economici, a producătorilor de anvelope să dețină autorizație de mediu și să asigure crearea unei rețele de colectare a anvelopelor uzate prin intermediul centrelor de deservire tehnică a automobilelor, centrelor comerciale, parcărilor.
În documentul elaborat de către Ministerul Mediului se menționează că acest regulament va contribui substanțial la implementarea principiului responsabilității extinse a producătorului (REP). Implementarea proiectului va fi asigurată de Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
„Problema principală abordată prin prezentul proiect de Regulament este prevenirea formării de deșeuri provenite de la anvelopele uzate, asigurând gestionarea corespunzătoare a anvelopelor uzate în scopul de a preveni sau a reduce impactul direct asupra mediului și sănătății umane, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă a societății”, se spune în nota informativă a documentului.
Potrivit Regulamentului, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor fi obligate să predea anvelopele uzate la punctele de colectare autorizate. De asemenea, va fi interzisă înhumarea și abandonarea anvelopelor.
Odată cu aprobarea Regulamentului, Guvernul își propune valorificarea energetică și reciclarea a cel puțin 75% din cantitatea totală de deșeuri de anvelope uzate, colectate până în anul 2026.
Anterior, Parlamentul a votat pentru modificarea Legii privind deșeurile prin care a permis incinerarea anvelopelor uzate, iar Regulamentul votat astăzi va stabili cerințele conform cărora se va face acest lucru.
Amintim că, după votarea în prima lectură de către Parlament, proiectul pentru modificarea Legii privind deșeurile care permite incinerarea anvelopelor uzate în Republica Moldova a provocat un val de discuții aprinse în societate. Pe de o parte, autoritățile au adus argumente în favoarea incinerării ca soluție optimă pentru gestionarea deșeurilor periculoase. Pe de altă parte, activiști de mediu și reprezentanți ai autorităților publice locale s-au pronunțat împotrivă, făcând trimitere la gazele nocive care sunt emanate în mediu în urma arderii anvelopelor.
Tot atunci, mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație prin care i-au cerut Parlamentului să amâne adoptarea noilor modificări la Legea privind deșeurile, care va permite incinerarea anvelopelor. Semnatarii le-au cerut legislatorilor să asigure monitorizarea obligatorie a emisiilor de gaze de eșapament, înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor în Republica Moldova. Declarația a fost semnată de 34 de ONG-uri, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.
Și opiniile specialiștilor de mediu au fost împărțite. În timp ce unii consideră incinerarea și coincinerarea o metodă optimă de reciclare, cu condiția respectării stricte a legislației, alții o consideră inadecvată și fac trimitere la mai multe țări europene care ar fi renunțat la arderea anvelopelor uzate din cauza riscurilor pentru mediu.
CITIȚI ȘI: Incinerarea anvelopelor: între „singura soluție” și „o inițiativă negândită”
Între cele două lecturi ale proiectului, a fost adoptată și Legea calității aerului atmosferic, care introduce reglementări privind crearea unui sistem național de monitorizare a aerului, pentru obținerea datelor veridice privind nivelul de poluare la nivel național.
CITIȚI ȘI: Legea calității aerului atmosferic a fost votată în lectura a doua