Iarna pune păsările la încercare: cum le poți ajuta și participa la un concurs
GHID| Ce să faci în caz de risc radiologic sau nuclear
Riscul folosirii armelor nucleare (nu numai în cursul ostilităților, ci pur și simplu din greșeală) a încetat să fie egal cu zero cu mult timp în urmă. De fapt, aceasta s-a produs din momentul inventării sale. Odată cu începerea invaziei ruse în Ucraina, acest risc a crescut simțitor. Declarând război, Vladimir Putin a amenințat țările occidentale cu un răspuns „imediat” în caz de intervenție, enumerând consecințe pe care „încă nu le-au întâlnit în istoria lor”. Această amenințare a fost repetată de către președintele Rusiei la sfârșitul lunii aprilie. Serghei Lavrov nu a răspuns direct la întrebarea dacă Rusia este pregătită să folosească arme nucleare în timpul „operațiunii speciale”. Cu toate că se cunosc riscurile unui astfel de atac, se pare că intenția de a folosi acum arme nucleare ține de voința unui grup restrâns de oameni. În acest context, ecopresa a sintetizat principalele idei din Ghidul elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în caz de urgență radiologică sau nucleară.
Ce puteți face acum (și va fi util oricum) fără a vă schimba radical rutina
Există un set de acțiuni care pot fi utile nu numai în cazul unui conflict nuclear, ci și în viața de zi cu zi și anume:
- Familiarizarea cu abilitățile de bază de supraviețuire și tehnicile de prim ajutor;
- Asigurați-vă cu apă potabilă și alimente. Specialiștii recomandă să aveți o rezervă pentru cel puțin trei zile, ținând cont de faptul că, în medie, o persoană are nevoie de 3 litri de apă pe zi. Apa trebuie să fie îmbuteliată. Este recomandat ca nici produsele alimentare să nu necesite condiții speciale de păstrare/prelucrare termică și să fie calorice. Dacă aveți animale de companie, creați și pentru ele stocuri de apă și hrană.
- Trusa de prim ajutor: Asigurați-vă că aveți acasă cel puțin următoarele medicamente: analgezice și medicamente care scad febra, medicamente pentru sistemul digestiv, antialegrice și sedative, dar și orice alt tip de medicamente de care aveți nevoie împreună cu familia dvs.
- Pregătiți așa-numita valiză de urgență cu lucrurile necesare familiei în cazul unei evacuări:
Ce să faci în timpul unei urgențe radiologice
Un accident la o centrală nucleară, o explozie nucleară sau o bombă murdară sunt exemple de urgențe radiologice. Dacă se întâmplă așa ceva, vi se poate cere să intrați într-o clădire și să vă adăpostiți pentru o perioadă de timp în loc să plecați. Pereții casei dvs. pot bloca o mare parte din radiațiile dăunătoare. Deoarece materialele radioactive devin mai slabe în timp, aflarea Dvs. în interior pentru cel puțin 24 de ore vă poate proteja pe dumneavoastră și pe familia dumneavoastră până când devine sigur să părăsiți zona.
Va fi important să rămâneți informați odată ce intrați și să urmați instrucțiunile actualizate de oficiali privind intervenția în caz de urgență. Pe măsură ce oficialii află mai multe despre situația creată, ei vă vor comunica cele mai recente informații. Televiziunea, radioul și rețelele sociale oficiale sunt câteva exemple de modalități prin care puteți primi informații.
– Dacă sunteți în interiorul unei case/bloc când a avut loc accidentul nuclear, atunci:
1. Stați înăuntru. Închideți și încuiați toate ferestrele și ușile. Mergeți în subsol sau în interiorul clădirii. Materialul radioactiv se depune pe exteriorul clădirilor; deci cel mai bun lucru de făcut este să stați cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.
2. Dacă este posibil, opriți ventilatoarele, aparatele de aer condiționat și unitățile de încălzire cu aer forțat care aduc aer din exterior. Închideți clapetele șemineului.
– Dacă sunteți afară, atunci:
1. Intrați imediat într-o clădire. Dacă puteți ajunge în câteva minute la o clădire cu mai multe etaje sau un subsol din cărămidă sau beton, mergeți acolo. A vă afla în interiorul oricărei clădiri este mai sigur decât afară.
2. Îndepărtați cu grijă stratul exterior de îmbrăcăminte înainte de a intra în clădire, dacă puteți. Materialul radioactiv se poate depune pe îmbrăcăminte și pe corp, cum ar fi praful sau noroiul. De cum intrați la adăpost, spălați părțile corpului care au fost descoperite când erați afară. Apoi îmbrăcați haine curate, dacă puteți. Acest lucru vă va ajuta să limitați expunerea la radiații și să împiedicați răspândirea materialului radioactiv.
3. Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască, o cârpă sau un prosop dacă trebuie să fiți afară și nu puteți intra imediat într-o clădire. Acest lucru poate ajuta la reducerea cantității de material radioactiv inhalat.
*Faceți același lucru dacă vă aflați într-o mașină, autobuz sau alt vehicul în timpul unei urgențe cu radiații.
*Dacă aveți animale de companie, este recomandat ca și acestea să fie duse într-o încăpere și asiguate cu hrană, apă sau cu alte consumabile din exterior, de care animalele dvs. ar putea avea nevoie pentru cel puțin 24 de ore.
*Dacă cineva bate la ușa dvs. și vă cere să îi adăpostiți, IGSU dă asigurări că oferirea de adăpost pentru cineva care a fost afară în timpul unei urgențe radiologice le poate salva viața fără a o pune în pericol pe a dvs. Este important să țineți cont de pașii enumerați mai sus: să-și îndepărteze hainele exterioare, să-și spele părțile corpului care au fost descoperite când erau afară și să se îmbrace în haine curate, dacă pot. Acest lucru va ajuta la limitarea expunerii la radiații și va împiedica răspândirea materialului radioactiv.
* Dacă aveți persoane apropiate în școli, grădinițe, spitale, case de bătrâni sau în alte locuri în timpul unei urgențe radiologice, nu ieșiți afară pentru a-i lua pe cei dragi. Copiii și adulții din școli, grădinițe, spitale, case de bătrâni sau alte locuri vor fi instruiți să rămână înăuntru până când personalul de intervenție va începe evacuarea, în siguranță. Mai mult, școlile, grădinițele, spitalele, casele de bătrâni și alte locuri au planuri de urgență în vigoare pentru a menține oamenii în siguranță în unitate.
Alte acțiuni importante în cazul unei urgențe radiologice sau nucleare care vă pot salva viața
Cum să vă autodecontaminați
Este important să eliminați materialul radioactiv de pe corp cât mai curând posibil pentru a reduce riscul de vătămare.
1. Îndepărtați stratul exterior de îmbrăcăminte. Scoaterea stratului exterior de îmbrăcăminte poate elimina până la 90% din materialul radioactiv. Puneți îmbrăcămintea într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și lăsați punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
2. Spălați-vă sau faceți un duș. Este important să spălați cel puțin fața și părțile corpului care au fost descoperite. Folosiți săpun și multă apă. Nu opăriți, frecați sau zgâriați pielea. Pielea ta ajută la protejarea interiorului corpului de materialele radioactive. Spălați-vă părul cu șampon sau săpun. Nu utilizați balsam, deoarece va face ca materialul radioactiv să se lipească de părul dvs. Acoperiți plăgile/rănile atunci când vă spălați pentru a nu permite pătrunderea materialului radioactiv în rănile deschise.
* Sursele de apă municipale (de la robinet) pot fi contaminate în timpul unei urgențe de radiații. Atunci oficialii vă vor recomanda să beți apă îmbuteliată, însă puteți folosi în continuare apă de la robinet pentru decontaminare. Orice material radioactiv care intră în apele de suprafață sau în sursele de apă subterană va fi diluat la niveluri foarte scăzute de apă și va fi folosit în siguranță pentru spălarea pielii, a părului și hainelor.
* Dacă nu aveți acces la o chiuvetă sau la robinet, folosiți un șervețel umed, o cârpă umedă curată sau un prosop de hârtie umed pentru a șterge părțile corpului care au fost descoperite. Acordați o atenție deosebită mâinilor și feței. Suflați-vă ușor nasul, ștergeți pleoapele, genele și urechile cu un șervețel umed, o cârpă umedă curată sau cu un prosop de hârtie umed. Puneți șervețelele, cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și lăsați punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
3. Îmbărcați haine curate. Hainele aflate într-un dulap sau sertar departe de materialele radioactive pot fi purtate în siguranță. Dacă nu aveți haine curate, scoateți-vă stratul exterior de îmbrăcăminte, scuturați-vă sau periați hainele având grijă să vă acoperiți nasul și gura și puneți-vă hainele la loc.
* Dacă animalele de companie au fost afară, atunci și ele trebuie spălate cu grijă. În timpul procesului, purtați mănuși impermeabile și o mască de protecție. Acoperți plăgile/rănile în procesul spălării.
Decontaminarea casei sau adăpostului dvs. Personalul de intervenție în caz de urgență sau oficialii locali vă vor anunța dacă trebuie să vă decontaminați casa și vă vor oferi instrucțiuni pentru curățarea în interiorul și în afara casei sau adăpostului dvs.
Siguranța alimentelor și a apei potabile într-o urgență radiologică
Consumați apă și alimente în recipiente sigilate (cutii, sticle, conserve etc). Mâncarea nealterată din frigider sau congelator este, de asemenea, sigură pentru a fi consumată. Mâncarea într-o cămară sau sertar departe de materiale radioactive este sigură pentru consum.
Oamenii de știință vor testa rezervele de apă potabilă pentru a se asigura că pot fi utilizate. Până aceste rezultate vor fi disponibile, apa îmbuteliată este singura sursă necontaminată. Fierberea apei de la robinet nu va duce la eliminarea materialului radioactiv din apă. Ar trebui să aveți apă îmbuteliată în proviziile de urgență. Puteți bea apă, sucuri sau alte băuturi din recipiente sigilate. Băuturile din frigider sau congelator sunt, de asemenea, sigure pentru consum. Pachetul protejează lichidul din interior de materialul radioactiv.
– Ștergeți recipientele alimentare cu o cârpă umedă sau un prosop curat înainte de a fi deschise. Puneți cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și lăsați punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
– Ștergeți blaturile, locurile, vesela și ustensilele cu o cârpă umedă sau un prosop curat înainte de a le folosi. Puneți cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și lăsați punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
– Nu alegeți și nu mâncați alimente din grădina dvs. până când autoritățile nu stabilesc că este sigur să faceți acest lucru.
– Hrana animalelor de companie păstrată în recipiente sigilate (cutii, sticle) va fi sigură pentru animale. Ștergeți recipientele pentru hrana animalelor de companie cu o cârpă umedă sau un prosop curat înainte de a le deschide. Ștergeți bolurile animalelor de companie, vasele și covorașele. Puneți cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și lăsați punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
* Mamele care alăptează ar trebui să ia în considerare întreruperea temporară a alăptării și trecerea fie la laptele matern extras și depozitat înainte de expunere, fie la laptele praf, până când mama poate fi investigată de un medic.
Ghidul integral conține lista celor mai importante acțiuni care trebuie să fie întreprinse în cazul unor situații de risc cum ar fi cutremure de pământ, incendii, accidente de circulație, atacuri teroriste, explozii, atacuri armate, accidente radiologice și nucleare ș. a. Mai mult, ghidul prevede acțiuni care trebuie întreprinse în caz de semnale de avertizare, lipsa curentului electric, întreruperea livrării de apă, dar și a legăturii telefonice.