Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
FOTO/ Implicarea în proiecte ecologice – șansa pentru protecţia mediului înconjurător
În această toamnă, elevii Gimnaziului „Ion Sârbuˮ, din Maşcăuţi, au fost mai aproape de natură, la propriu şi la figurat. Activităţile de educaţie ecologică desfăşurate aici au fost parte componentă a unui proiect complex, „Fortificarea educaţiei ecologice în şcoli. Competenţe şi experienţe de interpretare a naturiiˮ, în cadrul căruia Gimnaziul a participat împreună cu alte 9 şcoli, implicând elevii în cursuri de instruire, excursii, concurs de creativitate, tabără de vară. Scopul acestor activități a fost de a semăna în inimile copiilor dragostea de frumos şi dorinţa de a contribui la păstrarea și promovarea moştenirii pe care o avem, a valorilor noastre naturale şi culturale.
Apogeul activităţilor de educaţie desfășurate la nivel local, a fost organizarea unei conferinţe ecologice pe tema „Patrimoniul cultural și natural al Rezervației Orheiul Vechi. Studiu de caz: Mașcăuți – între trecut, prezent și viitorˮ. În cadrul acestui eveniment au participat elevi şi profesori din 4 localităţi. Elevii au studiat şi au prezentat date despre valoarea satului și a Rezervației în ansamblu, despre riscurile de degradare ale patrimoniului, problemele cu care se confruntă localnicii, dar și soluții pentru rezolvarea acestora. Aşa cum se cuvine, pe final de Conferinţă, s-a dat citire unei Rezoluții, care este de fapt un mesaj către autorități dar și către întreaga comunitate de a nu fi indiferenți față de mediul înconjurător.
În procesul de pregătire al Conferinței elevii au fost îndrumați de profesoarele Elena Carțîn (Gimnaziul Mașcăuți), Maria Bodean (Liceul Holercani), Mariana Soltan (Gimnaziul V.Lupu, Susleni) și Ludmila Buzilă (Gimnaziul Trebujeni). O expoziție realizată de elevii Gimnaziului Mașcăuți, dedicată patrimoniului localităţii, a accentuat importanţa temei şi necesitatea de a interveni în valorificarea şi conservarea monumentelor naturale, culturale, precum și a tradiţiilor locale.
La finalul acestui proiect, s-a îndeplinit o mare dorinţă, pe care atât profesorii cât şi elevii au avut-o de mult timp: amenajarea spaţiilor verzi pe teritoriul gimnaziului. Astfel, datorită micro-grantului obţinut în cadrul aceluiaşi proiect, cu suportul autorităţilor locale, dar şi cu străduinţa comunităţii, parcul gimnaziului a fost revitalizat, fiind îmbogăţit cu noi specii de plante: arbori şi arbuşti, plante ierboase, fiind instalate bănci şi coşuri de gunoi.
A fost o muncă de echipă, la toate etapele de implementare ale proiectului fiind implicaţi elevii şi angajaţii gimnaziului, care s-au implicat cu drag, dând dovadă de responsabilitate, creativitate, sârguință. Astfel de proiecte sunt foarte importante, ele contribuie la creşterea nivelului de cultură ecologică al elevilor, la îmbunătăţirea aspectului peisagistic al instituției, precum și la educarea estetico-ecologică a elevilor – afirmă dna Elena Carțân, coordonator local al proiectului, prof. de biologie, gimnaziul „Ion Sârbuˮ, s.Mașcăuți.
Activitățile menționate au fost realizate în cadrul Proiectului „Fortificarea educaţiei ecologice în şcoli. Competenţe şi experienţe de interpretare a naturiiˮ, implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu suportul US Forest Service.
Text: Elena Scobioală