fbpx

FOTO/ A fost inventată o pastilă care poate purifica timp de o oră un litru de apă contaminată dintr-un râu

 FOTO/ A fost inventată o pastilă care poate purifica timp de o oră un litru de apă contaminată dintr-un râu

Imagine de rony michaud de la Pixabay

Susține Ecopresa, distribuie!

Savanții de la Universitatea Texas din Austin au inventat o tabletă de hidrogel care poate purifica rapid apa contaminată. Potrivit site-ului universității, o tabletă poate dezinfecta un litru de apă de râu și o poate face bună de băut într-o oră sau mai puțin.

„Pastila de hidrogel poate face o mare diferență în atenuarea deficitului global de apă, deoarece este ușor de utilizat, extrem de eficient și are potențial de a fi produs în masă”, afirmă Guihua Yu, profesor asociat în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al universității.

Utilizarea tabletei de hidrogel pentru purificarea apei necesită aport de energie zero și nu creează subproduse dăunătoare. Foto: Universitatea Texas din Austin.

Yu și echipa sa și-au publicat recent descoperirile în revista Advanced Materials.

Astăzi, principala modalitate de purificare a apei este fierberea sau pasteurizarea acesteia. Proces care necesită energie, timp și muncă.  Potrivit inventatorilor, acest lucru nu este practic pentru oamenii din părți ale lumii fără resursele necesare pentru aceste procese.

Hidrogelurile generează peroxid de hidrogen pentru a neutraliza bacteriile la o rată de eficiență mai mare de 99,999%. Peroxidul de hidrogen funcționează cu particule de cărbune activ pentru a ataca componentele celulare esențiale ale bacteriilor și a le perturba metabolismul.

Procesul nu necesită aport de energie și nu creează subproduse dăunătoare. Hidrogelurile pot fi îndepărtate cu ușurință și nu lasă reziduuri.

În plus față de purificarea apei pe cont propriu, hidrogelurile ar putea îmbunătăți și un proces existent de mii de ani – distilarea solară, utilizarea luminii solare pentru a separa apa de contaminanții nocivi prin vaporizare.

Sistemele solare de distilare se confruntă adesea cu probleme de bioincrustare, acumularea de microorganisme pe echipamente care provoacă defecțiuni. Hidrogelele care ucid bacteriile pot preveni acest lucru.

 „Youhong Guo a descoperit aceste hidrogeluri în mod neașteptat în timp ce făcea altceva, adică purificarea apei cu lumina soarelui”, a spus Keith Johnston, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Chimică McKetta care a condus proiectul.

În prezent, echipa lucrează pentru a îmbunătăți hidrogelurile prin creșterea diferitelor tipuri de agenți patogeni și viruși din apă pe care îi poate neutraliza. Și echipa este, de asemenea, în proces de comercializare a mai multor prototipuri.

Scalarea hidrogelurilor ar fi simplă, spun cercetătorii. Materialele pentru realizarea lor sunt ieftine, iar procesele de sinteză sunt simple și rămân așa la scară largă. Și pot controla cu ușurință forma și dimensiunea hidrogelurilor, făcându-le flexibile pentru diferite tipuri de utilizări.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!