fbpx

Guvernul a aprobat regulamentele necesare: noile etichete energetice vor fi afișate în toate magazinele

 Guvernul a aprobat regulamentele necesare: noile etichete energetice vor fi afișate în toate magazinele

Foto: ceccarbusinessmagazine.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Guvernul a aprobat miercuri, 13 martie, regulamentele privind noua etichetare energetică a frigiderelor, mașinilor de spălat rufe și mașinilor de spălat vase, a becurilor și afișajelor electronice (televizoare, monitoare). Legea privind noua etichetare a produselor cu impact energetic a intrat în vigoare anterior, în decembrie 2023, și transpune în legislația națională noile etichete energetice pentru electrocasnice care au devenit obligatorii în Uniunea Europeană din anul 2021.

Potrivit regulamentelor, toate magazinele de electrocasnice din Republica Moldova, inclusiv cele de pe Internet, vor afișa în mod obligatoriu noile etichete energetice. De verificarea acestui aspect se va ocupa Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.

O perioadă, vom vedea în magazine atât etichetele energetice de tip vechi, cât și pe cele de tip nou. Aceasta, deoarece nu importatorii sau comercianții „transformă” etichetele vechi în noi: producătorii europeni asigură etichetele de tip nou odată cu produsul livrat pe piață. Astfel, etichetele de tip nou se vor înmulți pe măsură ce se vor epuiza stocurile de echipamente deja aduse în țară și vor fi importate produse noi. Tranziția va fi realizată în Republica Moldova pe parcursul acestui an, au comunicat pentru Ecopresa surse de la Centrul Național pentru Energie Durabilă.

Cu ce noutăți vin noile etichete? Nu mai conțin „plus” (+), precum cele vechi. Au o scară energetică cu 7 trepte, de la A la G. Cea mai eficientă energetic este clasa A.

Etichetele noi au şi un cod QR. Scanând acest cod, obţinem un link către fişa tehnică a dispozitivului – putem afla mai multe detalii despre produs, stocate de producător într-o bază de date europeană. Se recomandă ca, după cumpărarea și aducerea acasă a echipamentului, eticheta energetică să fie lipită pe corpul acestuia, pentru a nu fi pierdută. 

Pe noile etichete, consumul de energie este anunţat pe ore de funcționare sau pe cicluri de activitate (nu consumul mediu anual, ca pe etichetele vechi). Astfel, cumpărătorul va cunoaşte mai exact câtă electricitate consumă, de exemplu, o maşină de spălat rufe la o spălare. Pe etichetă mai este afişată clar cantitatea de apă necesară la un ciclu de spălare, durata ciclului.

Într-o primă etapă, noua etichetă va fi introdusă în Republica Moldova pentru cinci categorii de produse: frigidere şi congelatoare de uz casnic, mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase, televizoare și alte afișaje electronice, becuri/surse de lumină. Pentru alte grupuri de produse, precum aparate de aer condiționat, aparate de încălzire a apei, noile etichete vor fi introduse ulterior.

La fel ca etichetele energetice vechi, noile etichete conţin informaţii despre nivelul de zgomot produs de frigidere şi maşinile de spălat. 

Prin introducerea etichetelor energetice, conform Directivei UE privind proiectarea ecologică, s-a dorit stimularea produselor ce consumă o cantitate mai redusă de energie electrică. Dacă ne dorim să plătim mai puțin pentru electricitate, suntem sfătuiți să alegem frigidere, maşini de spălat, aragaze sau alte electrocasnice din clasa A.

„Aceste reglementări sunt importante, pentru că vor permite reducerea consumului de energie electrică în sectorul rezidențial, responsabil de circa o jumătate din consumul final de electricitate. În plus, etichetele energetice vor permite includerea mai ușoară a unor echipamente electrocasnice în programul EcoVoucher, pe care l-am lansat anul trecut”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov, în ședința Guvernului.

CITEȘTE ȘI: Noile etichete energetice pentru electrocasnice: parametrii tehnici sunt prezentaţi mai exact şi mai clar

Potrivit Ministerului Economiei, înlocuirea electrocasnicelor cu consum mare de energie cu echipamente eficiente energetic va contribui şi la reducerea cu 268 mii de tone CO2 a emisiilor de gaze cu efect de seră în Republica Moldova. Astfel, se va contribui la atingerea obiectivului de decarbonizare a economiei moldovenești către anul 2050.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic