fbpx

Scăldatul în bazinele acvatice din Chișinău, interzis. Ce pericole sunt în apă și pe plaje

 Scăldatul în bazinele acvatice din Chișinău, interzis. Ce pericole sunt în apă și pe plaje

Imagine simbol/photos.casata.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chişinău, nu este recomandat, din cauza necorespunderii cerinţelor sanitaro-epidemiologice. Avertismentul vine de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Specialiştii ANSP au depistat în lacurile din țară prezenţa bacteriilor coliforme şi E. Coli, care au fost atribuite clasei IV-V de poluare, fapt ce prezintă un risc sporit pentru sănătatea populaţiei.

De asemenea, în zona de agrement ,,Vatra” a fost depistat vibrionul holerei Non-01, care poate fi un pericol iminent prin bolile diareice acute.

Informăm că poluarea nisipului de pe plajele din zonele de agrement este condiţionată de numărul mare de animale vagabonde şi acţiunile nedemne ale unor cetăţeni. În zonele de agrement „Vatra” şi  „Vadul lui Vodă”, în probele de nisip, a fost depistată toxocara canis, care poate provoca ,,toxocaroză” – boală parazitară, atât la copii, cât şi la adulţi.

De asemenea, deşeurile menajere lăsate de populaţie în urma odihnei influenţează nefast calitatea nisipului, solului şi a apei din lacuri.

În perioada sezonului estival, cetăţenii sunt îndemnaţi să respecte recomandările autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!