fbpx

„Echipele Verzi” din Regiunea de sud, într-un nou schimb de experiență, la Cantemir

 „Echipele Verzi” din Regiunea de sud, într-un nou schimb de experiență, la Cantemir
Susține Ecopresa, distribuie!

Membrii echipelor verzi din Regiunea de Sud de la Gimnaziul „Alecu Mare” din s. Slobozia Mare, r. Cahul; Gimnaziul „Paraskiewa Wiszniowska” din s. Vişniovca, Cantemir; Gimnaziul „G. Coșbuc” din s. Andrușul de Jos, r. Cahul și Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir, s-au întâlnit recent pentru un schimb de experiență. Conform agendei, prima parte a vizitei fost dedicată  Turului pe la obiectele de interes educațional: Clădirile publice educaționale reabilitate cu sprijinul UE din or. Cantemir (Gimnaziul „Mihai Eminescu”, Grădinițele nr. 1 și nr. 2), Panourile fotovoltaice de la instituțiile de învățământ, colectoarele solare, Centrala pe biomasă, Arborele energiei, Stația de epurare a apelor uzate.

Gabriela Miron, absolventa Gimnaziului „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir, a menționat în cadrul întâlnirii: „Unul dintre cele mai importante proiecte pentru noi a fost reabilitarea termică a clădirilor educaționale din orașul Cantemir. Acest proiect ne-a oferit multe posibilități. În primul rând, temperatura din clase este mult mai confortabilă. Am ajuns ca iarna să stăm în tricouri, pe când înainte purtam scurte în timpul lecțiilor.

Acum avem trusa cu care putem să monitorizăm temperatura, umiditatea aerului, luminozitatea din încăpere. În fiecare clasă sunt instalate termometre și utilaje care măsoară umiditatea.

Din păcate, mai sunt lucruri de redresat. Deșeurile nu sunt sortate, s-ar putea de făcut mai multe activități menite să educe elevii să nu fie indiferenți față de problemele de mediu. Pentru asta, deja au fost făcuți primii pași, au fost organizate concursuri”.

Tatiana Savițchi, coordonatoarea Echipei Școala Verde din Gimnaziul „Paraskiewa Wiszniowska”, s. Vişniovca, ne-a spus că, pe durata vizitei, a aflat multe lucruri practice și istorii de succes.

„Vorbim de ani de zile despre încălzirea globală, dar elevii încă nu cunosc de fapt ce ar trebui să facem pentru protecția mediului. În contextul proiectului „Școala Verde”, noi am format o echipă verde, alcătuită nu doar din elevi. Am luat cu noi și directorul școlii și un reprezentant de la Primărie, și chiar un consilier raional, care au muncit alături de noi. De asemenea, asistenta medicală din instituție ne-a fost alături, ca să ne ajute să identificăm problemele din școală. Desigur, cu trusa pe care am primit-o de la AEER am efectual foarte multe măsurători. Am creat un calendar ecologic și în cadrul fiecărei sărbători de mediu am realizat câte ceva. Am efectuat numeroase lucrări de salubrizare atât în jurul școlii, cât și în parc – a participat toată școala, nu doar echipa verde. Am plantat arbori, plante decorative.

La școală se generează multe deșeuri, astfel că am confecționat singuri niște tomberoane, boxe. Elevii au fost foarte receptivi și, așa cum le-am propus, au separat hârtia, plasticul și bateriile. Am mers prin fiecare clasă și le-am explicat că mai ales bateriile provoacă daune mediului și solului, dacă sunt aruncate. În câteva luni, o sticlă de 9 litri e pe jumătate plină cu baterii”.

Experiența orașului Cantemir a fost prezentată de Roman Ciubaciuc, primarul de Cantemir: „Practic, avem cel mai tânăr oraș din republică. Localitatea se apropie de vârsta de 50 de ani. Dacă tot ce am văzut noi astăzi am spune că este meritul Primăriei sau a primarului, nu ar fi corect. Este un rezultat al colaborării dintre Primărie și Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile”.

Irina Plis, manageră de proiect, președinta AEER, spune că orașul Cantemir este practic cartea de vizită a organizației pe care o reprezintă. „Noi am implementat aici mai mult de cinci proiecte. Vorbim despre proiecte mari cu panouri fotovoltaice, stație de biomasă, cu multe activități în școli. Ideea de a avea echipe verzi a luat naștere în Cantemir. De asemenea, prima experiență a avut loc tot aici. Am avut echipe de manageri energetici școlari la Liceul „D. Cantemir” și la Gimnaziul „M. Eminescu”. Copiii au realizat măsurări ale temperaturii aerului, nivelului de CO2, calitate a luminii”.

Vizita de schimb de experiență a avut loc în cadrul proiectului „Spre o Școală mai Verde, Durabilă și Eficientă”, finanțat de Ministerul Federal al Germaniei pentru Cooperare Economică și Dezvoltare prin proiectul „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”, realizat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Andrei Bordian