Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Drumuri de toamnă prin părțile Orheiului
Cele mai spectaculoase drumuri de toamnă trec prin pădure. Peisajele de-a dreptul fascinante pot fi admirate pe traseul forestier Curchi – Donici, propus de către Mișcarea Ecologistă din Moldova. Aceste trece prin inima Parcului Naţional Orhei, are o lungime de 7,5 km. El poate fi parcurs lejer, la pas, în două ore, iar în aproximativ jumătate de oră pe bicicletă. Traseul conectează două obiective cultural-spirituale de mare valoare: Mănăstirea Curchi şi Casa-muzeu Alexandru Donici.
Mănăstirea Curchi, care are hramul „Nașterea Maicii Domnuluiˮ a fost fondată la 1773 și este perla monahismului din partea stângă a Prutului. Înconjurată de Codrii, Mănăstirea este o adevărată oază de pace. Arhitectura peisajeră încântă privirea, iar cea a bisericilor impresionează prin măreție și diversitate a stilurilor (neobizantin şi clasicism cu elemente de baroc).
Casa-muzeu Alexandru Donici – este locul unde s-a născut poetul fabulist Alexandru Donici. Aici sunt expuse obiecte caracteristice secolului al XIX-lea, ce scot în evidență viaţa şi activitatea celui care a fost numit de Eminescu „cuib de-nţelepciune”. În apropierea muzeului se află biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită de părinţii poetului – Dimitrie şi Elena Donici – şi clopotniţa cu cripta familială. Tot aici, la Donici, se află şi izvorul „Stanca”, amenajat de părinţii fabulistului.
Traseul (linear) îl puteţi parcurge din ambele direcţii, satul Curchi (punct de pornire sau destinaţie finală – parcarea Mănăstirii Curchi) sau din satul Donici (punct de pornire sau destinaţie finală Casa-muzeu Alexandru Donici).
Drumeție perfectă pentru cei ce doresc să evadeze din gălăgia urbană, este o plimbare ce surprinde prin pitorescul peisajelor de pe moșia Donicilor, liniştea pădurii dar şi monumente ale naturii precum stejari seculari, cu vârstă de peste 400 de ani. Traseul poate fi parcurs pe un drum forestier cu numeroase specii de arbori, cele mai întâlnite, pe lângă renumiții stejari seculari, fiind teiul, carpenul, frasinul şi salcâmul. Dacă sunteţi norocoşi, s-ar putea să zăriţi sprintenii căpriori, prezenţi într-un număr destul de mare în acest sector de pădure. Fiți atenți, deși în acest areal sunt doar câteva exemplare, totuși s-ar putea să găsiți și urme ale altor animale care viețuiesc aici: vulpe, jder de pădure, cerb, mistreţ, pisică sălbatică, bursuc şi chiar lup.
Pe traseu puteți admira numeroase specii de floră (plante ornamentale, medicinale, melifere, alimentare, industriale şi furajere), o diversitate mare de păsări, reptile și insecte, unele din ele incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.
Deși traseul Curchi-Donici este intersectat de cărări și alte drumuri forestiere, nu vă veți rătăci. Asta deoarece, în acest an, copiii din 10 comunităţi locale ale Parcului Naţional Orhei au semnalizat acest drum forestier cu săgeţi şi piloni. În plus, la capăt de traseu, din ambele direcţii (în parcarea Mănăstirii Curchi şi la poarta Casei-muzeu A.Donici) se află câte un panou de informare cu detalii privind linia traseului, precum şi alte informaţii importante pentru drumeţi.