fbpx

Dronele în zbor – un pericol pentru păsări. „O încercare sinceră și nevinovată de a filma se transformă într-o hărțuire”

 Dronele în zbor – un pericol pentru păsări. „O încercare sinceră și nevinovată de a filma se transformă într-o hărțuire”

Foto: Raymond Roig (AFP/File)

Susține Ecopresa, distribuie!

Fascinația noastră pentru imagini sau filmulețe spectaculoase cu păsări în zbor poate avea consecințe negative. Dronele, utilizate tot mai frecvent pentru a capta asemenea imagini, pot stresa și hărțui păsările sălbatice. Despre impactul dronelor asupra acestora și despre normele de conduită pentru utilizatorii de drone am discutat cu Silvia Ursul, vicepreședinta Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN).

„Mulți utilizatori de drone încearcă să obțină imagini cât mai spectaculoase și din acest motiv ghidează aparatul prea aproape de păsări. Acest lucru înseamnă un deranj mare: în situația când omul s-ar apropia pe jos (la sol), păsările l-ar putea evita, ridicându-se în zbor. Dar dacă folosește o dronă, păsările nu au unde să fugă. Iată de ce o încercare sinceră, nevinovată de a folosi drona se poate transforma într-o acțiune de hărțuire a păsărilor sălbatice, în cazul în care aceasta se apropie prea tare de ele”, explică Silvia.

Păsările zboară stresate, nu în modul firesc pentru ele 

„Majoritatea filmulețelor obținute cu stoluri de păsări prin utilizarea dronelor și postate pe rețelele sociale arată păsări stresate. Din postura de ornitolog, observ imediat că drona s-a apropiat prea mult, iar păsările zboară nenatural. Acest lucru se întâmplă frecvent cu cocostârcii și pelicanii”, adaugă Silvia Ursul.

Întrucât păsările sunt organisme vii care pot reacționa în diverse moduri, specialiștii susțin că nu există o distanță optimă specificată pentru filmare. Din acest motiv, ei recomandă ca utilizatorii de drone să fie atenți la orice semn de stres manifestat de păsări.

Dronă fotografiată zburând printre stoluri de chire cu frunte albă. Foto: Simon Runting
Dronă fotografiată zburând printre un stol de chire. Foto: Simon Runting

Silvia Ursul susține că mulți oameni se bucură când drona se apropie prea tare de păsări, iar acestea erup în aer – ei consideră că astfel vor obține imagini foarte bune. Însă tocmai acesta este principalul indiciu care arată că păsările sunt stresate și că sunt nevoite să-și întrerupă activitățile pentru a scăpa de drona care le urmărește.

De asemenea, un alt indiciu care vorbește despre apropierea exagerată a dronei este oferit de cadrele în care păsările sunt filmate de la o distanță foarte mică: „În momentul în care pasărea este filmată până la detalii de pene sau părți ale corpului, devine clar că drona s-a apropiat foarte mult. De aceea, noi, la SPPN, nu postăm imagini sau videouri cu păsări filmate prea de aproape cu drone. Această practică este lipsită de etică”, afirmă Silvia.

Păsările sălbatice sunt mai vulnerabile în perioada de cuibărire

Orice apropiere a dronei în perioada de reproducere și cuibărire deranjează enorm păsările sălbatice. În această perioadă, ele au nevoie de liniște și intimitate, iar deranjul produs de apariția dronei pe teritoriul lor este deosebit de stresant. Din acest motiv, ornitologii atrag atenția asupra faptului că bunăstarea păsărilor este mai importantă decât obținerea imaginilor.

Sursa foto: pilotinstitute.com
Sursa foto: pilotinstitute.com

„După părerea mea, mereu există un raport între miză și scop. Care este scopul? Să studiezi, să faci un material pentru educare și popularizare? Noi, fiind o organizație de ornitologi, înțelegem că se dorește popularizarea și educarea și susținem acest lucru atâta timp, cât se respectă norme minime legate de distanță și durată de expunere. Însă nu salutăm cazurile când dronele se apropie prea tare de păsări. Atunci când vedem materiale cu stoluri de cocostârci filmate în aer timp de 15 minute, ne este clar că acele păsări au fost hărțuite într-un mod inacceptabil. Din păcate, puțini oameni țin cont de bunăstarea păsărilor în goana lor de a obține imagini spectaculoase. Să nu uităm că drona este o invenție recentă, iar păsările n-au avut timp, din punct de vedere evolutiv, să se obișnuiască cu ea. Momentan, ele percep dronele ca pe un obiect zburător care le deranjează”, constată Silvia Ursul.

Pot dronele să rănească păsările?

Potrivit unui articol publicat de Golden Gate Bird Alliance, unele păsări, în special cele răpitoare, sunt teritoriale în ceea ce privește zonele lor de cuibărit. Întrucât dronele sunt percepute de ele ca o amenințare, le pot ataca. Apropierea exagerată a dronelor deturnează păsările cuibăritoare de la grija pentru puii lor, de la a căuta hrană sau de la a-și îndeplini propriile nevoi de supraviețuire. Păsările care atacă dronele ar putea fi de asemenea rănite, uneori chiar mortal, în urma impactului cu lamele, elicele sau alte părți ale echipamentului.

Sursa foto: nytimes.com
O acvilă atacă o dronă. Sursa foto: nytimes.com

Dronele pot ajuta la cercetarea speciilor de păsări

Cu toate acestea, dronele pot fi utile comunității academice în scopul cercetării științifice – de exemplu, la numărarea mai precisă a păsărilor acvatice care formează colonii mari, aglomerate, situate la distanță prea mare sau în locuri inaccesibile de pe uscat”. Potrivit ornitologilor, în astfel de situații, o dronă chiar este de ajutor, însă cu condiția ca aceasta să nu se apropie prea tare de păsări. Înălțimea de la care se filmează trebuie să fie mare, pentru a evita stresarea vieții sălbatice”.

Pelicanii, sternii și pescărușii se odihnesc pe Insula Chester din Golful Matagorda, Texas. Foto: Hank Arnold
Pelicanii, chire și pescărușii se odihnesc pe Insula Chester din Golful Matagorda, Texas. Foto: Hank Arnold

„Pe baza imaginilor obținute din dronă, specialiștii pot număra sau estima populațiile de păsări. Organizația noastră nu are experiență de cercetare cu drona, dar colegii din România folosesc drone pentru a număra stolurile de gâște sălbatice sau pelicani în Delta Dunării”, adaugă Silvia Ursul.

Reguli pentru deținătorii de drone

Pentru a minimiza impactul negativ asupra păsărilor, Silvia Ursul oferă câteva recomandări pentru utilizatorii de drone:

  • Respectarea distanței, să nu se apropie prea tare de pasăre.
  • Prioritară să fie bunăstarea păsării, nu dorința de a capta imagini „uluitoare”.
  • Piloții de drone ar trebui să evite zborul în zonele sensibile pentru păsări, cum ar fi coloniile de cuibărire sau zonele de hrănire.
  • De asemenea, este important să se respecte reglementările locale și naționale cu privire la utilizarea dronelor.

Pentru mai multe detalii referitoare la operarea dronelor, aveți la dispoziție ghidul Autorității Aeronautice Civile.  

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc