fbpx

DOC/ Velo maraton, comunitate de peste 400 de persoane și campanie de informare la Strășeni. Rezultatele proiectului „Responsabilizare prin informare în localitățile codrene”

 DOC/ Velo maraton, comunitate de peste 400 de persoane și campanie de informare la Strășeni. Rezultatele proiectului „Responsabilizare prin informare în localitățile codrene”
Susține Ecopresa, distribuie!

Peste patru sute de cetățeni din Strășeni au format o comunitate pe Facebook. Comunitate care crește în timp și unde regulat se publică informații despre proiectele de mediu, inițiativele eco din raionul Strășeni, dar și exemple din alte localități care pot fi preluate. Grupul „Strășeni, mon amour” și comunitatea formată în jurul acestuia este unul dintre rezultatele proiectului „Responsabilizare prin informare în localitățile codrene” implementat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

În cadrul proiectului a fost realizată o campanie de informare desfășurată în localitățile din raionul Strășeni prin publicarea a cinci materiale multimedia și trei istorii de succes, care au fost găzduite de Ecopresa.md. În materialele s-a vorbit despre sortarea deșeurilor în orașul Strășeni, despre cum localnicii cu ajutorul unui proiect UE și-au asigurat dreptul la apă și sanitație.

Sătenii din Sireți au vorbit despre serviciul lor de colectare a deșeurilor, la care peste 75 la sută din locuitori sunt abonați. Cei din Vorniceni au povestit despre cum își termoizolează locuințele, iar oamenii din Bucovăț și-au amintit cum a fost râul Bâc acum 30 de ani.

Citește și Sireți – satul în care peste 75% din locuitori

În istoriile de succes am văzut cum investițiile europene salvează pădurile de la Lozova și împrejurimi, prin crearea postului de pompieri, unde cele mai multe apeluri vizează stingerea incendiilor de vegetație. De asemenea, la Strășeni am văzut cum administrația Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” este implicată în proiectul UE de eficiență energetică a instituției. O istorie de succes s-a produs chiar în timpul realizării proiectului nostru, reușind în premieră să desfășurăm o caravană a Zilei Europei și Energiei, consecutiv, în cele trei localități ale proiectului – mun. Strășeni, comuna Lozova și satul Vorniceni. 

Citește și Este „rublă”, voi sorta. Separăm deșeurile, avem pentru ce

Pentru a spori impactul acestora, versiunea text a materialelor multimedia a fost republicată în revista națională „Natura”, care a fost distribuită într-un tiraj lunar mediu de 4500 exemplare – în total, 40 500 exemplare, cu un impact al audienței de minim 202 500 persoane (de regulă, în medie, un exemplar de ziar/revistă este citit de minim 5 persoane).

Parte a campaniei a fost și podcastul „Treci la verde” cu şase ediţii, difuzate la radio EcoFm. În total au fost 11 invitați, experți, activiști locali și primari din raionul Strășeni, care alături de gazdă au discutat următoarele subiecte: Protecția mediului; eficiența energetică;  starea râului Bâc; grupurile de Acțiune Locală și proiectele privind protecția mediului; Managementul deșeurilor și apă și sanitație. Fiecare podcast a fost difuzat de minim 2 ori la radio, în zilele de marți și joi. Toate edițiile podcastului pot fi audiate AICI.

Un rezultat de succes al proiectului este și velo maratonul „Eco energy” organizat în trei localități din Strășeni în aceeași zi. La maraton, desfășurat în contextul Zilei Europei și Zilei Energiei, au  participat  peste 150 locuitori din localitățile Strășeni, Vorniceni și Lozova. Pe trasee prestabilite, participanții au purtat pe spate mesaje tematice: „Eu plantez copaci”, „Sting lumina după mine”, „Vreau panouri solare pe casă” etc.

Participanții la velo maratonul „Eco energy”

Oamenii au primit materiale promoționale – chipiuri, veste reflectorizante, maiouri realizate în cadrul proiectului, dar și materiale promoționale oferite de „Europe Cafe” – maiouri, chipiuri, rucsaci, sticle reutilizabile pentru apă etc.

Au fost organizate și trei mese rotunde la nivel local. La discuții au fost invitați experți, inclusiv din partea Convenției Primarilor pentru Climă și Energie în Moldova, care au discutat cu cetățenii despre subiectele gestionarea deșeurilor, eficiență energetică, climă și energie durabilă.

Masă rotundă de nivel local la Vorniceni

Citește și Ceea ce bem astăzi este rezultatul acțiunilor de ieri

Tot în cadrul proiectului, au fost realizate publicate, pe Ecopresa și în mediile partenere, patru materiale dedicate unui subiect totalmente nou și puțin abordat – protecția mediului în timpul pandemiei de COVID-19.

O ilustrație care a însoțit unul din cele patru materiale despre COVID-19 și mediu

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!