fbpx

DOC/ Panourile solare și instalațiile eoliene vor putea fi instalate pe terenurile cu destinație agricolă

 DOC/ Panourile solare și instalațiile eoliene vor putea fi instalate pe terenurile cu destinație agricolă

Sursa foto: enelx.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Pe terenurile cu destinație agricolă vor putea fi amplasate sisteme solare fotovoltaice, fără a fi necesară schimbarea destinației suprafețelor. Totodată, va fi permisă schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția centralelor electrice eoliene. Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, 14 decembrie, avizul Guvernului la proiectul de lege pentru  modificarea  Codului Funciar

Conform documentului,  se prevede ca instalațiile  fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică și nu prin utilizarea betonului armat sau al altui tip de materiale de construcție care, ar avea impact negativ asupra fertilității solului.                 

Totodată, se prevăd măsuri pentru a conserva și spori  fertilitatea  solului. La fel, sunt incluse condițiile de proiectare, instalare, montare și amplasare a sistemelor solare  fotovoltaice și a centralelor electrice eoliene.

Proiectul mai prevede ca panourile fotovoltaice să fie  amplasate pe  terenuri cu soluri degradate  care au bonitatea mai  mică de 40 de puncte. Modificările sunt necesare pentru a  proteja terenurile de calitate superioară și pentru a  creștere siguranța energetică, reducerea importului de energie.

De asemenea, se menționează că retragerea terenurilor agricole de calitate superioară, utilizarea lor în alte scopuri decât cele agricole, desfăşurarea pe aceste terenuri a operaţiilor tehnologice şi de altă natură ce conduc la degradarea solului este permisă doar în cazuri excepționale pentru satisfacerea necesităților statului sau ale comunității. În context, se menționează că Republica Moldova este dependentă de importurile de energie electrică, iar pentru creșterea siguranței energiei electrice și pentru reducerea importurilor de energie electrică este necesar de elaborat și aprobat un plan naţional de acţiuni în domeniul respectiv și de stabilit acțiuni concrete pentru satisfacerea necesităților statului sau ale comunității, în conformitate cu prevederile Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!