Un secret uimitor al naturii: pădurea și plantele vindecă oamenii și mediul datorită fitoncidelor
DOC/ Guvernul propune exploatarea zăcămintelor naturale până la epuizarea lor
Parlamentul a votat în prima lectură o lege care va permite autorizarea extragerea zăcămintelor naturale până la epuizarea lor – pe un termen nedefinit. Aceeași lege, elaborată de Guvern, prevede pentru exploatarea apelor subterane creșterea termenului de la 5 ani la 25 de ani. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, susține că aprobarea modificărilor date poartă cu sine un risc foarte mare.
„Dacă în legea actuală statul are măcar o dată la cinci ani oportunitatea de a se implica pentru a corecta un abuz, în cazul în care această lege este votată, acest lucru va fi mult, mult mai greu. Sau imposibil. Vom lăsa de izbeliște sate întregi la cheremul unui businesman. E un risc prea mare”, a scris Alaiba pe blogul personal.
Deputatul spune că a venit cu un amendament în care propune ca termenul pentru: extragerea substanțelor minerale utile, extragerea apelor subterane și construcția și exploatarea construcțiilor nelegate de extragerea substanțelor minerale utile să fie de patru ani.
„Ca să încercăm să oprim aceste scheme, am propus un amendament la acest proiect care, dimpotrivă, să reducă termenul actual de 5 ani la 4 ani. Dacă tot guvernul a început această conversație, eu cred că termenul trebuie redus la 4 ani, nu crescut pentru un termen nedefinit, cum propune guvernul”, afirmă deputatul.
Alaiba mai spune că Guvernul, care este inițiatorul legii, a explicat necesitatea aprobării acestui proiect ca fiind una „tehnică”. Însă, potrivit lui, modificările sunt substanțiale și nicicum nu pot fi calificate ca fiind tehnice.
„Autorul propune modificarea termenului de exploatare a resurselor minerale de la 5 ani până la unul nelimitat, iar pentru apele subterane – de la 5 ani la 25 de ani. De facto, statul se privează de dreptul de a interveni sub orice formă în cazul în care un agent economic exploatează resursele naturale cu un impact potențial devastator asupra mediului”, afirmă Alaiba.