DOC/ Cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă, aprobate de Guvern
Au fost aprobate cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă. Este vorba de 14 produse de larg consum în Republica Moldova și anume: cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveți, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireșe și vișine.
Pentru produsele respective au fost stabilite cerințe minime de calitate, în conformitate cu Standardele adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU). Un document în acest sens a fost aprobat în ședința cabinetului de miniștri din 19 ianuarie.
Conform documentului, calitatea producției trebuie atestată printr-un certificat de conformitate, eliberat de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Până în prezent, un asemenea document era solicitat doar de agenții economici care exportau fructe și legume în stare proaspătă. Atestarea corespunderii cu normativele sanitare se va executa în baza testelor efectuate de un laborator acreditat.
Totodată, a fost exclusă obligativitatea deținerii Certificatului de inofensivitate, acest document devenind unul optional.
Scopul documentului este de a asigura piața internă cu fructe și legume autohtone sau de import care corespund cerințelor de calitate și normativelor sanitare.