fbpx

DOC/ Amenzi de la 1500 de lei. Moldsilva avertizează: Colectarea și comercializarea plantelor vernale este interzisă

 DOC/ Amenzi de la 1500 de lei. Moldsilva avertizează: Colectarea și comercializarea plantelor vernale este interzisă

Imagine simbol. Photo by Jack Blueberry on Unsplash

Susține Ecopresa, distribuie!

Strângerea și comercializarea plantelor vernale rare, cum sunt ghiocelul, laleaua de pădure, dediţei, care sunt incluse în Cartea Roşie, este interzisă și se pedepsește cu amendă. În acest context, Agenția Moldsilva anunță că va organiza o serie de acţiuni, inclusiv echipe mobile, pentru protejarea speciilor de plante cu un regim special de protecţie din fondul forestier de stat.

„Aceste măsuri de ocrotire a plantelor necesită o atenţie deosebită odată cu sosirea primăverii, atunci când persoane fizice sau juridice încalcă prevederile legislaţiei în domeniu pentru a obţine profit ilicit”, se arată într-un comunicat al agenției.

Reprezentanții Agenției precizează că este interzisă colectarea și comercializarea nu doar a plantelor, dar și a părților acestora cum ar fi flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc..

Agenția anunță că insistă pe acţiunile comune cu poliția și inspectorii de mediu în realizarea măsurilor de prevenire, sistare şi interzicere a colectării, precum şi comercializării plantelor incluse în anexa nr.1 (documentul îl găsiți mai jos), cu aplicarea prevederilor legislaţiei naţionale ce se impun pe fiecare caz în parte. Preciză că, potrivit codului contravențional, persoanele care colectează, comercializează sau comit acțiuni sau inacțiuni care pot cauza reducerea numărului de plante, animale sau dispariția acestora se sancționează cu amendă de la 1500 de lei la trei mii de lei.

În acest efort sporit de protejarea a plantelor, Agenţia „Moldsilva” mizează şi pe ajutorul populaţiei. Astfel, dacă cunoaşteţi cazuri când persoane sau agenţi economici nu respectă măsurilor de conservare şi de protecţie a obiectelor regnului vegetal, sunteți rugați să informați reprezentanții Agenției prin intermediul Liniei specializate anticorupţie, tel. 022 211-311.

Notă: Extras din Codul Contravenţional al Republicii Moldova nr. 218 din 24.10.2008

Articolul 140. Colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES).

(1) Colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), comercializarea ilegală, precum și comiterea altor acţiuni sau inacţiuni ce pot cauza reducerea numărului acestor plante şi animale sau dispariţia lor, se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!