Deșeuri transformate în artă pentru a salva mările și oceanele
Se estimează că opt milioane de tone de plastic ajung în oceane. Plastic care amenință cu dispariția fauna și flora oceanelor. Pentru a trage un semnal de alarmă și a…
Astfel, voluntarii colectează deșeuri de pe plaje, le sortează, iar ulterior din ele sunt create sculpturi ce reprezintă fauna marină – pești, foci ș.a. Scopul acestora este de a atrage atenția oamenilor asupra problemei poluării apelor mărilor și oceanelor cu plastic. În același timp autorii proiectului speră că astfel obiceiurile de consum ale oamenilor se vor schimba.
De la lansarea din 2010 a proiectului s-a reușit implicarea a peste 10 mii de voluntari, curățarea a peste 300 de mile de plajă, crearea a peste 60 de sculpturi și prelucrarea a peste 17 mii de kg de moloz marin. În același timp s-a constat că 90% din deșeurile marine sunt pe bază de petrol.
Mai jos găsiți câteva dintre sculpturile create de proiectul the Washed Ashore. Ecopresa.md atenționează că mii de păsări marine, foci și broaște țestoase mor în fiecare an după ce înghit sau se încâlcesc în obiecte de plastic. Există aproape 300 de specii care sunt amenințate din cauza deșeurilor de plastic. Peștii din nordul oceanului Pacific înghit anual între 12.000 și 24.000 de tone de plastic, ceea ce le provoacă răni intestinale și chiar moartea. Broaștele țestoase sunt printre cele mai expuse deoarece, atunci când sunt înfometate, confundă plasele de plastic cu meduzele.