Spălarea pe mâini cu săpun cât mai des ajută la prevenirea răspândirii bolilor infecțioase precum COVID-19. Dar dacă apa și săpunul nu sunt la îndemână, următoarea cea mai bună opțiune, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool.

Datorită răspândirii rapide a noului coronavirus, majoritatea comercianților cu amănuntul nu pot ține pasul cu cererea de dezinfectant de mână. Vestea bună este că aveți nevoie de doar trei ingrediente pentru a vă face propriul dezinfectant de mână acasă.

Potrivit healthline.com, ingredientele de care ai nevoie sunt:

– Alcool sanitar 99%
– Gel de aloe vera
– Uleiuri esențiale de citrice sau mentă, sau suc de lămâie.

Proporțiile pe care trebuie să le respecți pentru un gel dezinfectant eficient

Pentru a face un produs eficient de dezinfectare trebuie să respectați proprția de 2:1 dintre alcool și aloe vera. Astfel, alcool va avea o tărie de 60%, ceea ce reprezintă minimul pentru a ucide majoritatea germenilor.

Astfel, indiferent de flaconul pe care îl folosești, trebuie să torni 3/4 alcool și 1/4 gel de aloe vera. Mai poți adăuga 8 – 10 picături de ulei esențial de citrice, mentă, arbore de ceai sau lavandă.

Puneți toate ingredientele într-un bol, le amesetacți cu o lingură, apoi le „bateți” până obțineți o consistență omogenă de gel, turnați lichidul obținut într-o sticlă goală pentru o utilizare ușoară și etichetați-l „dezinfectant de mână”.