Cum explică vicepremierul Pușcuță necesitatea „optimizării” taxelor pentru folosirea resurselor naturale
Guvernul a aprobat abrogarea a trei taxe de mediu pentru că nu ar aduce sume semnificative la buget și a micșorat altele ce țin de folosirea resurselor naturale. Potrivit ministrului Finanțelor Serghei Pușcuța, aceste modificări vor aduce mai mulți bani în buget.
„Această optimizare va avea ca efect creșterea veniturilor autorităților locale cu 20 milioane lei, sau în alți termeni dublarea acestora. Este o rebalansare a poverii fiscale și o optimizare a sistemului fiscal, atât sub aspect de politici, cât și sub aspect de administrare și eficiență la nivel de contribuabili”, a declarat Serghei Pușcuța.
Prevederile se găsesc în proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, aprobat în ședința din 1 aprilie.
Potrivit documentului au fost abrogate taxa pentru efectuarea prospecţiunilor geologice, taxa pentru efectuarea explorărilor geologice şi taxa pentru lemnul eliberat pe picior.
Același document prevede micșorarea unor taxe de mediu. De exemplu, pentru exatragerea calcarului, agenții economici vor achita 4% din costul mineralului extras, în loc de 7 la sută cum este acum.
De asemenea, au fost unificate taxele pentru folosirea spaţiilor subterane în scopul construcţiei obiectivelor subterane, altele decât cele destinate extracţiei mineralelor utile şi pentru exploatarea construcţiilor subterane în scopul desfăşurării activităţii de întreprinzător, altele decât cele destinate extracţiei mineralelor utile. Acum acestea vor forma o taxă unică – pentru folosirea subsolului.